McCarthy, Cormac – De Weg

Door op 24 juni 2013
weg

Cormac McCarthy is bekend van verschillende boeken en boekverfilmingen. Zijn meest bekende werk dat beide media vertegenwoordigd is No country for old men. Ook het hier besproken boek, De Weg (of The Road) is verfilmd.

Een man en zijn zoontje doorkruisen een verzengd Amerikaans landschap, bedekt met de as van een vergane wereld. Het enige wat hun rest is te overleven, en zich vast te houden aan de kostbare brokstukken van hun eigen menselijkheid. Ze zijn alles voor elkaar.

De Weg van Cormac McCarthy is een boek zoals er maar weinige boeken zijn. De nadruk ligt het gehele verhaal op de overlevingstocht van een naamloze vader en zijn zoon, doorheen het post-apocalyptische Amerika. Het eerste wat opvalt zijn de korte dialogen tussen de twee karakters. In eveneens korte passages verhaalt McCarthy over de ellende van alle dag en de pogingen van de twee om het hoofd boven water te houden, met immer dreigende gevaren en voedseltekorten. Vader en zoon hebben aan een woord en een knik genoeg om te weten wat de een van de ander verwacht. Het resultaat is een vrijwel woordeloze strijd tegen de elementen en de restanten van hetgeen eerst een vanzelfsprekende maatschappij herbergde. Ondanks het feit dat het boek slechts een kleine 180 pagina’s kent, is McCarthy erin geslaagd een verhaal te schrijven met een behoorlijke weerslag op de lezer. Dat komt vooral omdat de auteur de herkomst van deze wereld achterwege laat. Hij reflecteert de machteloosheid en het gebrek aan alternatieven van de personages in de omstandigheden op de lezer en maakt deze deelgenoot van de problemen van alle dag. Het boek eindigt even plots als dat het begint en raakt in de finale een gevoelige snaar bij de lezer. Een effectieve manier van schrijven, waardoor De Weg een haast auto-biografische waarde krijgt.

Gedetailleerd in alle eenvoud, uniek in zijn soort.


_____
Cormac McCarthy – De Weg
Uitgeverij De Arbeiderspers
2007 – 176 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *