Enger, Thomas – Schijndood

Door op 30 mei 2013
schijndood

Scandinavische misdaadliteratuur is booming business. Velen kennen de gevestigde orde zoals Jo Nesbo, Unni Lindell en Jussi Adler Olsen. De afgelopen paar jaar debuteerden Lars Kepler, Hjorth & Rosenfeldt, Eriksson & Sundquist en Sofie Sarenbrant… En nu is er dus ook Thomas Enger. Hij debuteerde vorig jaar met Schijndood in Nederland.

Journalist Henning Juul is een wrak sinds zijn jonge zoon overleed tijdens een felle brand. Twee jaar na dato gaat Henning weer aan het werk, precies op het moment als er meisje, Henriette Hagerup, vermoord gevonden is in de bossen nabij Oslo. Alles heeft weg van een steniging en al gauw wordt de allochtone vriend van het slachtoffer aangehouden. Maar is hij wel de dader? Tijdens een interview met de broer van de verdachte wordt deze doodgeschoten en Juul weet ternauwernood te ontkomen. Omdat hij de enige getuige is, is hij vanaf dat moment zijn leven niet meer zeker. Immers, hij is de enige die de verdachte aan kan wijzen en de georganiseerde misdaad in de Noorse hoofdstad zal er alles aan doen hem het zwijgen op te leggen. Met gevaar voor eigen leven start Juul een eigen onderzoek om de waarheid boven tafel te krijgen… wie heeft Henriette vermoord en waarom?

Alle begin is moeilijk, zeker voor een debuterend thrillerschrijver in een genre die bol staat van de talenten. Maar Thomas Enger blijft fier overeind. Niets voor niets wordt de auteur bejubeld als nieuwe grootmeester in de Scandinavische crime. Schijndood is een debuut dat rijkelijk gevuld is met alle benodigde ingrediënten; kleurrijke personages, een paar lekkere plottwists en die heerlijke no-nonsense setting waar onze noorderburen bekend om staan. Henning Juul is een markant personage met een eigen geschiedenis en eigen beweegredenen om de zaken te onderzoeken die hij verslaat. Zijn leven is getekend door zijn persoonlijke verlies, wat al gauw een gevoel van medeleven oproept. Het is een introvert karakter die gaandeweg het boek ontdooit en de kansen aangrijpt die hem geboden worden; uitzoeken wie verantwoordelijk is voor de dood van zijn zoon. Enger beschrijft in Schijndood een verhaal dat diepgang heeft, maatschappelijke vraagstukken oproept en introduceert een karakter wat in enkele boeken tot een geliefd personage kan uitgroeien. Een ding is zeker; dit is niet het laatste wat we van Thomas Enger hebben gehoord.

Schijndood is een zeer solide debuut!


_____
Thomas Enger – Schijndood
Querido’s Uitgeverij
2012 – 334 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Een reactie

  1. Joanydvv

    31 mei, 2013 at 17:41

    Klinkt als een spannend boek wat je aan het denken zet. Ik zal deze auteur maar eens in de gaten houden :)

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *