Unger, Lisa – Verdronken Hart

Door op 26 mei 2013
verdronken

“Lisa Unger is een van mijn favoriete auteurs. Ze wordt met elk boek beter.”, aldus de quote van Karin Slaughter op de cover. Dezelfde cover waarop vermeld wordt dat Unger de “Koningin van de psychologische thriller is.” De verwachtingen van dit boek zijn dus vast hooggespannen…

Het is weer tijd voor de jaarlijkse familiebijeenkomst van de disfunctionele familie Burke, op een eiland wat reeds enkele generaties in de familie is. De band die Birdie Burke met haar zoon Theo en dochter Kate heeft, is echter verre van optimaal. Kate heeft met haar hechte gezin geen trek in een confrontatie met haar dominante moeder, Theo heeft zelfs afgezegd. Op hetzelfde moment raakt Emily door een aantal verkeerde keuzes betrokken bij de criminele activiteiten van haar vriend Dean en zijn maat Brad, die hen leiden naar het eiland van de familie Burke. Een confrontatie tussen de vrouwen Birdie, Kate en Emily is onvermijdelijk en leidt tot de ontdekking van een grimmig geheim, dat al die jaren toebehoorde aan de geesten van het eiland…

Verdronken Hart, met op de cover de mededeling dat dit een werk van de Koningin van de psychologische thriller is, wekt verwachtingen. Hoge verwachtingen zelfs, dit helaas niet ingelost worden. Vooropgesteld kan dit eerder een roman dan een thriller genoemd worden. Natuurlijk, er is sprake van een spanningsboog met een redelijke ontknoping op het einde. Echter neemt de auteur uitgebreid de tijd, namelijk zo’n 200 pagina’s van het boek, alvorens er sprake is van een lichte spanning op deze zelfde boog… en helaas wordt deze nergens volledig aangespannen. De focus ligt door het hele boek heen op de verstoorde relatie tussen moeder Birdie en dochter Kate en de oorsprong daarvan. Meermaals grijpt Lisa Unger terug op beschrijvende en weinig converserende flashbacks, die behoorlijk de vaart uit het verhaal halen. Wanneer tijdens een cliffhanger zo’n flashback aangehaald wordt, waarin Kate bijvoorbeeld met weemoed aan het oude interieur van het ouderlijk huis terugdenkt, werkt dit behoorlijk storend en laat weinig van de cliff over.

De personages in het verhaal zijn cliché. Birdie is de vrouw die weinig liefde kende in haar leven en dit moeilijk kon geven, Kate, haar man Sean en de kinderen vormen een Amerikaans modelgezin wat we kennen uit de film, waaraan het aan niets ontbreekt en Emily, Dean en Brad zijn de kansarme zielen waarvoor slechts een crimineel leven in het verschiet ligt. Brad is de tot op het bot slechte kerel, Dean de achteraanloper en Emily het meisje dat, ondanks haar tegenstrijdige gevoelens en de levenslessen van haar moeder ten spijt, ten allen tijde de kant van haar foutje vriendje kiest. Helaas bieden zijn weinig nieuws aan de horizon. Alle personages acteren precies zoals zij, ondanks of juist dankzij, de vooroordelen horen te acteren. Het stempel psychologische thriller mag dan ook gerust achterwege gelaten worden. Niet dat het verhaal niet spannend genoemd mag worden. Het boek is vermakelijk genoeg om de lezer geboeid te houden, zonder dat het daarbij blijvende sporen zal achterlaten. Een psychologische thriller behoort je bij de kladden te pakken. Verdronken Hart is een middelmatige en te laat op gang komende thriller, die slechts aanvoelt als een lichte aanraking, een touchering. Of zoals eerder aangegeven, eigenlijk een roman.


_____
Lisa Unger – Verdronken Hart
A.W. Bruna Uitgevers BV
2013 – 318 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *