Brown, Dan – Inferno

Door op 21 mei 2013
inferno_1

Dan Brown is een auteur die in de schaduw werkt. Een tijd lang wordt er weinig tot niets van de man vernomen, totdat zijn volgende boek aangekondigd wordt… en vervolgens staat de wereld op zijn kop. Na eerder De Da Vinci Code, Het Bernini Mysterie en Het Verloren Symbool, is dit alweer het vierde deel met de kunsthistoricus Robert Langdon in de hoofdrol.

Robert Langdon wordt wakker in een Italiaans ziekenhuis, zonder enige herinnering te hebben aan de afgelopen twee dagen. Al snel blijkt zijn leven in gevaar te zijn en slaat hij op de vlucht met verpleegster Sienna Brooks. In hun samenzijn ontdekt Langdon stukje bij beetje waarom hij in Florence is. Niet geheel toevallig brengt het literaire werk van Dante Alighieri, afkomstig uit Florence, de twee op het spoor van een virus dat de complete wereldbevolking in gevaar brengt. Transhumanist en viroloog Bertrand Zobrist zal binnen een dag, zoals hij zegt, de wereld doen veranderen. Wat volgt is een race tegen de klok en tegen de achtervolgers van Langdon. Samen maken zij een duik in de historie van Dante, om de toekomst van de mensheid te redden.

Dan Brown is terug! Na eerder succesvolle werken te hebben gepubliceerd over de glimlach van de Mona Lisa, de geheimen van het Vaticaan en de beruchte Vrijmetselarij, is het nu de beurt aan het Italiaanse Florence en een van haar meest tot de verbeelding sprekende inwoners; Dante Alighieri. Zijn in de 15e eeuw geschreven Goddelijke Komedie (bestaande uit de delen Inferno, Purgatorio en Paradiso) vormt de inspiratie tot het door Zobrist gecreëerde wereldvirus Inferno. Om zijn tegenpool van de Wereld Gezondsheids Organisatie als eerste bloot te stellen aan het virus en de schijn te wekken dat men verspreiding kan tegengaan, heeft de viroloog een route verborgen in de historische kunstwerken gebaseerd op Dante’s Inferno, waaronder het schilderij Mappa dell’Inferno door Botticelli. Langdon’s hulp wordt ingeroepen en dat leidt onze hoofdpersoon van Florence, via Venetië naar uiteindelijk Istanbul.

Naadloos combineert Brown een hedendaagse thriller met de historische feiten rondom de kunstenaars die Italië rijk is. Geregeld neemt de auteur uitgebreid de tijd om deze feiten te verklaren en de impact op ons hedendaagse leven uit te leggen. Het gevolg daarvan is wel dat meermaals de vaart uit het verhaal wordt gehaald, wat sommige als vervelend zullen ervaren. De geschiedenisliefhebbers onder ons zullen echter smullen. Het verhaal lijkt voorspelbaar, toch heeft het einde een twist in het verschiet die je als lezer niet, of niet direct, aan ziet komen. Dan Brown brengt in deze thriller een onderwerp naar voren die tot denken aanzet; wereld(over)bevolking en de discussie over enerzijds de gevolgen en anderzijds de te nemen maatregelen, die op een gegeven moment onontkoombaar blijken volgens de transhumanisten. Niet zozeer het einde als wel het thema suddert lang door in ons geheugen en bied stof tot nadenken.

Dan Brown flikt het hem weer, een heerlijk weglezende thriller. Robert Langdon op zijn best.


_____
Dan Brown – Inferno
Uitgeverij Luitingh Sijthoff BV
2013 – 580 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

2 reacties

  1. Hati

    22 mei, 2013 at 16:36

    Je hebt me alleen maar nooog nieuwsgieriger gemaakt nu. Na het verloren symbool was ik wat Dan Brown af maar ik ga er nu toch weer voor, temeer de Divina Comedia brhandeld wordt.

  2. Pingback: Recensie: Dan Brown - Inferno | Ranking the Books

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *