Hjorth & Rosenfeldt – Het familiegraf

Door op 13 mei 2013
familiegraf

In 2011 debuteerde bevriende auteurs Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt met Wat verborgen is, het eerste deel uit de Sebastian Bergman Kronieken. In 2012 werd dit boek gevolgd door De discipel. Inmiddels hebben de Zweden in Nederland meer dan 40.000 boeken verkocht en is het derde deel, Het familiegraf, sinds een week beschikbaar.

Tijdens een herfststorm komen twee vrouwen in de bergen van Jämtland in een gevaarlijke situatie terecht. Ze weten zich te redden, maar doen een macabere ontdekking: bij de oever van een rivier steekt een hand uit de grond omhoog. De politie is snel ter plaatse en ontdekt zes lijken, waarvan twee van kinderen. Vervolgens buigt de Nationale Recherche zich over de zaak en identificeert twee van de lijken als een Nederlands echtpaar dat in 2002 verdween. De andere vier zouden een familie uit Stockholm kunnen zijn, maar zij werden pas vermist in januari 2003, enkele maanden nadat hun lichamen al begraven waren in het zand. Plotseling bemoeit de veiligheidsdienst zich met de zaak, en dat wekt de nieuwsgierigheid van Sebastian Bergman, die samen met zijn team verder op onderzoek gaat.

De literaire wereld wordt al enige tijd overspoeld met Scandinavische misdaadliteratuur; denk bijvoorbeeld aan Jo Nesbo met Harry Hole en Lars Kepler met Joona Linna… En wie kent niet de meest iconische figuur Lisbeth Salander, een creatie van de veel te vroeg overleden Stieg Larsson? In deze illustere wereld introduceerden Hjorth en Rosenfeldt in 2011 Sebastian Bergman, een apathische, irritante psycholoog die iedereen op de kast weet te jagen. Een personage waar je als lezer eigenlijk alleen maar een hekel aan kunt hebben… Tegelijkertijd wekt hij een diepe vorm van medelijden op als nabestaande van zijn vrouw en kind, die hij in een Tsunami verloor. Sebastian Bergman is een man met vele kanten. Juist dat maakt hem interessant, hij steekt met kop en schouders boven de rest uit. Daarin schuilt de kracht van de Sebastian Bergman Kronieken, een schot in de roos van deze twee Zweedse auteurs.

Het familiegraf vertelt het verhaal van enerzijds een aantal vermiste personen en anderzijds de vondst van een aantal lichamen. Zij blijken al snel niet dezelfde te zijn, maar welke overeenkomst delen ze dan wel? Dat is een plot die de auteurs langzaam maar zeker uit de doeken doen, onderwijl de alles overspannende rode draad voort te zetten die ingezet werd in het eerste deel; de relatie tussen vader Sebastian Bergman en dochter Vanja Lithner. Hij is wel op de hoogte, zij niet. In de pogingen bij zijn dochter te kunnen zijn, overtreed Bergman meermaals alle fatsoensnormen en de ontknoping lijkt naderbij te komen. Ondertussen staat de steeds strakkere spanningsboog op knappen en ontaard het politieonderzoek in een flinke climax. De ware cliffhanger blijkt echter op de laatste bladzijde te hangen en de enige vraag die blijft hangen is… hoe loopt dit af? Een uiterst knappe prestatie om een op zichzelf staand verhaal te besluiten en de volgende deur richting het vervolg van de rode draad wagenwijd open te smijten.

Hjorth en Rosenfeldt zetten met Sebastian Bergman een man van formaat neer. De Bergman Kronieken zijn onmisbaar voor elke thrillerliefhebber.


_____
Hjorth & Rosenfeldt – Het familiegraf
Uitgeverij Cargo
2013 – 444 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Een reactie

  1. Pingback: Recensie: Hjort Rosenfeldt - Het familiegraf | Ranking the Books

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *