Deaver & friends, Jeffery – Het Chopin manuscript

Door op 10 mei 2013
chopin

Jeffery Deaver kwam met een geweldig initiatief; hij zou het eerste en de laatste twee hoofdstukken schrijven en zou veertien (!) bevriende auteurs vragen de rest voor hun rekening te nemen. Het resultaat: Het Chopin Manuscript. Vijftien internationaal bekende auteurs leveren een thriller af; een dreamteam met een droomthriller?

Harold Middleton, onderzoeker van oorlogsmisdaden, wil zich na zijn pensioen richten op zijn passie voor muziek. Zeker nu hij een zeldzaam manuscript van Chopin in zijn bezit heeft gekregen. Na een bezoek aan Oost – Europa wordt hij beschuldigd van moord én achtervolgd door een huurmoordenaar. Wanneer ook Charlotte, zijn dochter, wordt bedreigd, moet Harry de duistere schaduwen uit zijn verleden het hoofd bieden. En welke gruwelijke rol speelt het waardevolle manuscript hierbij?

Vijftien wereldberoemde auteurs die samen aan één boek werken; het resultaat mag er wezen. Iedere auteur drukt zijn waardevolle stempel op het verhaal, wat verrassend genoeg als een lekker geheel weg leest. De angst dat dit werk bol zou staan van de stijlbreuken, veroorzaakt door vijftien individuen met evenzovele schrijfstijlen blijkt ongegrond. Natuurlijk, een volledig vlekkeloos geheel ligt niet in de lijn der verwachting en dat is ook niet hetgeen de lezer voorgeschoteld krijgt. Vooral de stijl van James Grady springt eruit en lijkt enigszins onsamenhangend de vaart uit het verhaal te halen. De kracht zit hem vooral in het feit dat elk hoofdstuk eindigt met een lekkere cliffhanger, wat je steeds naar meer doet verlangen en je het boek in sneltreinvaart uitleest.

Een geheime code verstopt in een eeuwenoude compositie is een ingewikkelde constructie die enige uitleg behoeft. De eer is dan vooral aan Lee Child om uit een te zetten hoe een en ander in zijn werk gaat en dat leid tot een ietwat saaie les in technische muziekhistorie. De achterliggende gedachte, namelijk terrorisme, geeft het verhaal een actuele bijsmaak. De oorsprong van het boek, dat zowel in de Tweede Wereldoorlog als de oorlog in het toenmalige Joegoslavië ligt, maakt het boek tot zowel een historische als hedendaagse thriller, zonder diep in te gaan op de verschrikkingen die de perioden met zich meebrachten. Al met al kent het boek weinig diepgang en zijn de karakters cliché te noemen, maar kort samengevat is Het Chopin manuscript een geslaagde samenwerking, wat met een 222 pagina’s een makkelijk te verteren thriller oplevert.


_____
Jeffery Deaver & friends – Het Chopin Manuscript
Dutch Media Uitgevers
2009 – 222 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *