Coben, Harlan – Zes jaar

Door op 7 mei 2013
zes

Harlan Coben is hot. Zijn Myron Bolitar serie is razend populair, afgelopen januari verschenen zijn eerste boeken Play dead (Blijf dichtbij) en Miracle cure (Genezing) in Nederland en ook de jongeren onder ons bedient hij met de avonturen over Mickey Bolitar. Inderdaad, het neefje van. Sinds kort ligt zijn nieuwste werk, Zes jaar, in de winkel.

Jake Fisher is dolverliefd op zijn vriendin Nathalie… tot zij hem plotseling dumpt en trouwt met, wat zij noemt, haar oude liefde Todd. Jake doet haar beloven hen met rust te laten. Zes jaar later verneemt hij dat Todd overleden is en probeert weer in contact te komen met Nathalie. Zij blijkt echter plotseling verdwenen te zijn en stukje bij beetje ontwaart Jake een netwerk wat alsmaar dieper en dieper reikt. Een netwerk met de naam Fresh Start, die mensen in levensnood een nieuwe identiteit biedt. Jake gaat op zoek naar de liefde van zijn leven, maar brengt daarmee alle betrokkenen en zichzelf in groot gevaar. Zal hij Nathalie ooit nog terug zien?

Harlan Coben schrijft zijn thrillers al jaren volgens een vast recept: hij introduceert nuchtere, alledaagse hoofdpersonen, brengt hier en daar een vleugje humor, geeft zijn verhaal een aantal plotse wendingen en bevredigt de lezer uiteindelijk met een ‘eind-goed-al-goed’ slot. Maakt dit zijn boeken dan voorspelbaar? Nee, is het antwoord. Verre van zelfs. In zijn jongste publicatie volgt het antwoord op de vraag of Nathalie nog leeft en waar zij dan is, pas op het verre einde. Tot die tijd bouwt Coben een verhaal op dat vrijwel elke bladzijde lijkt te veranderen. Niemand blijkt te zijn wie hij of zij vertelt te zijn, waardoor niet alleen Jake begint te twijfelen, maar je ook als lezer niet weet waar je aan toe bent. Langzaam maar zeker ontwaart zich een netwerk van zware criminelen en hun op de vlucht geslagen slachtoffers, waarin Jake uiteindelijk de spil blijkt te zijn.

Dat Coben hot met een hoofdletter H is, blijkt niet voor niets. Schijnbaar moeiteloos schudt hij de ene topper na de andere uit zijn mouw en ook met Zes jaar houdt hij de lezer heerlijk tot het einde in spanning. Ook het gevoel voor humor is een toegevoegde waarde voor zijn werk. Meermaals maakt de hoofdpersoon een perfect geplaatste zelfkritische opmerking, wat elke keer weer ongetwijfeld bij vele lezers tot een glimlach zal leiden. Je weet bij Harlan Coben altijd wat je kan verwachten, maar nooit hoe hij het deze keer gaat brengen… en daarin ligt zijn kracht. Coben is een begrip in de thrillerwereld.


_____
Harlan Coben – Zes jaar
De Boekerij bv
2013 – 332 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Een reactie

  1. Pingback: Recensie: Harlan Coben - Zes jaar | Ranking the Books

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *