Kind & Kind – Secret Scouts en de verloren Leonardo

Door op 29 april 2013
verloren

Als de vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack een vreemde schets krijgen verandert hun doodgewone leven van de ene op de andere dag. Ze gaan op onderzoek uit omdat ze willen weten waar de schets precies vandaan komt. Dan blijkt dat ze een groot geheim op het spoor zijn, waardoor ze in gevaarlijke situaties belanden. Ze stelen een oud manuscript in Parijs, spelen mee in een eeuwenoud sportspel en moeten ongezien met een lijk door Florence zien te komen. Er is geen tijd te verliezen. Met gevaar voor eigen leven zetten ze de zoektocht voort. Zullen ze achter de waarheid komen rond het grootste geheim ooit: ‘De Verloren Leonardo’?

Secret Scouts en de verloren Leonardo is een boek dat in de eerste plaats geschreven werd voor kinderen, maar dat absoluut geen kinderboek genoemd hoeft te worden. Schrijversechtpaar Dennis Kind en Wendel Kind – Wagenaar zetten met dit eerste deel uit de Secret Scouts serie een avonturenboek neer dat geschikt blijkt voor alle leeftijden. Hoofdpersonen Tom, Lisa, Sophie en Jack raken verstrikt in een avontuur dat hen niet naar alleen naar het hedendaagse Parijs en Venetië, maar zelfs naar het 15e eeuwse Florence voert. Daar aangekomen ontmoeten ze alleskunner Leonardo da Vinci en drukken ze hun stempel op het werk dat de kunstenaar uiteindelijk zo beroemd heeft gemaakt. Door gebruik te maken van hun iPhone met vertaalapp kunnen ze ondanks de taalbarrière met elkaar communiceren, waardoor de auteurs op een behendige manier de geschiedenis en een eigentijds jeugdverhaal met elkaar combineren.

Het verhaal richt zich op een periode die wij kennen als de renaissance en wordt door Kind & Kind uitvoerig uit de doeken gedaan, waarmee ze het boek een behoorlijke educatieve waarde meegeven. De ellende die in die tijd aan de orde van de dag was, wordt niet uit de weg gegaan en confronteert de lezer met de normale wijze van denken en handelen uit die tijd. Secret Scouts en de verloren Leonardo kan gelezen worden als een heerlijk avontuurlijk jeugdboek, maar de kracht zit hem in de schat aan informatie, waardoor het een plaatsvervangend geschiedenisboek genoemd kan worden en niet zou misstaan als lesmateriaal op school. Wanneer de auteurs deze balans tussen feiten en fictie vast weten te houden, zal de toekomstige serie een plaats verdienen als materiaal op alle basisscholen in Nederland.

Secret Scouts en de verloren Leonardo is het geweldige debuut van Kind & Kind en mag met recht de nieuwe Kruistocht in Spijkerbroek genoemd worden. Een aanrader, voor jong en oud, die in één adem uitgelezen wordt!


_____
Kind & Kind – Secret Scouts en de verloren Leonardo
House of Sprouts – Vilola BV
2013 – 317 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *