Roobol, Femke – De laatste winter

Door op 28 april 2013
winter

De zoektocht van een jonge vrouw naar haar verdwenen broer. Winter 1944. De Amsterdamse Anna Verbeek vecht met haar moeder en jongere zusje tegen de honger. Er is haast geen voedsel en brandstof meer in de stad. Bovendien maakt ze zich grote zorgen om haar jongere broer Maarten, die bij de razzia in Putten is opgepakt en weggevoerd in een trein. Ook na de bevrijding ontbreekt elk bericht. Maar dan komt Anna op het spoor van een jongen die het concentratiekamp Neuengamme heeft overleefd en sprekend op haar broer lijkt… Wat is er met Maarten gebeurd?

Hoe veel je ook leest over de Tweede Wereldoorlog, je blijft je maar verbazen over de verschrikkingen die deze zwarte periode hebben voortgebracht. Het geeft een speciaal en tegelijkertijd bizar trekje als de gebeurtenissen dan ook nog eens in eigen land plaatsvinden. Femke Roobol geeft een rauwe, realistische weergave van het dagelijks leven in de hoofdstad en de altijd aanwezige angst voor de razzia’s en deporaties. Als de internering in een strafkamp dan de hoofdpersonen ook nog eens treft, raakt de auteur een gevoelige snaar bij de lezer. Het gemak waarmee de bezetter slachtoffers hun vrijheid kon ontnemen is iets waar wij in onze democratische rechtsstaat geen enkele weet van hebben. Het gevolg is dan ook een tocht in erbarmelijke omstandigheden naar een kamp waar overleven vrijwel onmogelijk was. Vernichtung durch arbeit. De keiharde werkelijk die Roobol confronterend en zonder compromis blootlegt.

Roobol schrijft vol passie en overgave over deze tragische gebeurtenissen. Helaas raakt ze halverwege het boek het spoor ietwat bijster. Het rauwe realisme blijft, echter het lot van de hoofdpersonages is hier en daar behoorlijk ongeloofwaardig en geromantiseerd. Het moment dat de familie Meijer van wantrouwend naar volledig zorgdragend voor Anna en Lena Verbeek wisselt en, ondanks de grote schaarse in voedsel, Anna met een flink pakket naar huis stuurt, doet behoorlijk gekunsteld aan. Een ander voorbeeld is de tocht van Anna naar Duitsland, om het lot van haar broer te onderzoeken. Dapper, bewonderenswaardig, maar tegelijkertijd totaal onlogisch. Waar het lot van Maarten al gauw duidelijk is, kiest Roobol voor een plotwending die romantisch aandoet, maar de lezer toch doet afvragen over het nut. Enkele schoonheidsfoutjes in een verder goed gedocumenteerd en indrukwekkend relaas over de impact van deze oorlog op Nederland en haar inwoners.


_____boekbloggers
Femke Roobol – De laatste winter
Uitgeverij Luitingh – Sijthoff BV
2013 – 383 pagina’s

Dit boek werd gelezen als onderdeel van de Boekbloggers Leesclub, door Boeklover en Een letter meer graag. Geïnteresseerd? Neem dan eens een kijkje om aan een volgend boek deel te nemen!

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

3 reacties

 1. Katrien

  9 mei, 2013 at 16:45

  Jammer dat je het boek halverwege wat minder vond. Toch lijkt het me erg de moeite waard.

 2. Inge

  10 mei, 2013 at 23:25

  Ik lees zelden een boek over de oorlog, zeker als het zo realistisch is. Toch is het goed om zo nu en dan te realiseren hoe vreselijk de oorlog was.

 3. E Boek

  11 mei, 2013 at 22:49

  Dank voor je reactie! Dat ben ik absoluut met je eens; het is de toegevoegde waarde van (historische) literatuur dat ons doet inzien dat niets in deze wereld een vast gegeven is, of dat in ieder geval niet altijd zo geweest is. Zoals de voor ons zo natuurlijke vrijheid.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *