Bevriend zijn met literaire personages

Door op 27 april 2013

Craving PagesDit is slechts mijn derde Bloghop en toch ben ik er al behoorlijk gewend aan geraakt, het zit inmiddels ingebakken in mijn systeem. Het viel me dan ook al snel op dat Joany laat was met de aankondiging van deze derde editie. Zo laat, dat ik bijna begon te geloven dat ze het los gelaten gehad. Een kleine week geleden besloot ik dus om er maar een berichtje aan te wagen… en tot mijn, toch wel enigszins, opluchting kwam de derde stelling al snel daarna on-line:

Met welke personages zou jij bevriend kunnen zijn en waarom?

Wat zijn vrienden? Vrienden zijn die mensen in je leven waar je een band mee hebt, waarmee je je geheimen deelt en die er voor je zijn in de tijden waar het nodig is. In beginsel is een vriendschap gebaseerd op gezamenlijke interesses. Ondanks mijn liefde voor boeken heb ik geen vrienden in mijn kring die juist die passie delen. Tuurlijk, de meesten zijn niet vies van een boek ‘op zijn tijd’, sommigen vertellen simpelweg ‘geen tijd te hebben’ en slechts een enkeling verklaart botweg er een hekel aan te hebben (ik raak meteen geïnspireerd voor een betoog in mijn derde column…). Wel ga ik met mijn vrienden regelmatig naar het stadion, de bioscoop of we spreken gezellig een avondje af om thuis een filmpje te kijken, een potje te gamen of gewoonweg slap te ouwehoeren onder het genot van een biertje.

Win, de vriend van Harlan Cobens Myron Bolitar, lijkt me daar ook een uitermate geschikt type voor te zijn. Win is iemand die behoorlijk droogkomisch is en met mijn gevoel voor humor zou er dan ook behoorlijk wat afgelachen worden. Hij heeft een hechte vriendschap met Bolitar en staat altijd voor hem klaar. Omgekeerd geld dan ook precies hetzelfde. Iemand dus waarmee je goeie lol kan hebben, maar serieus kan praten als je in de put zit. Sterker nog, Win is iemand die voor je klaar staat. Dag en nacht, een vriend door dik en dun dus. Hij is echter van een vrijwel geheel andere afkomst met andere roots.

Nu voel ik me echt niet beter en zeker niet minder dan hem, maar als het aankomt op interesses denk ik niet dat we veel raakvlakken zullen hebben. Ondanks het leeftijdsverschil zou ik eerder vriendschap sluiten met Dan Browns Robert Langdon. Niet alleen delen we een behoorlijke interesse in geschiedenis, hij is ook dé persoon waar ik heel veel van zou kunnen leren. De wereldgeschiedenis staat bol van de mystiek en mysteries, iets waar hij alles over kan vertellen en ik nog meer van zou willen weten. Toch lijkt hij mij, in zekere mate beïnvloed door de films, een afstandelijk persoon, iemand die nooit helemaal leert kennen.

Iemand die dat wel is, of aangezien het er twee zijn, zijn Fermín Romero de Torres en Daniel Sempere uit de pen van Carlos Ruiz Zafón. Zoals ik al beschreef in mijn recensie van De gevangene van de hemel, voelde dat boek als een weerzien met tweede oude vrienden. Waarom weet ik niet, daar kan ik de vinger niet op leggen, maar ondanks dat zij fictief zijn, ervaar ik altijd een zekere mate van een band met deze personen. Of zou de liefde voor het geschreven woord hier de bindende factor zijn? Hoe dan ook, dit zou een echte vriendschap kunnen zijn.

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Een reactie

  1. Joanydvv

    29 april, 2013 at 16:54

    Wat leuk om je bijdrage weer te lezen Evert. En nogmaals bedankt voor de reminder. Fijn dat je je bijdrage zo motiveert. Ik vind Robert Langdon ook een heel er interessant personage, al ken ik hem alleen maar uit de films. Ik ben vast van plan om de boeken ook nog te lezen.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *