Eriksson & Sundquist – Het Hongervuur

Door op 22 april 2013
hongervuur

Hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg blijft zich bezighouden met de moorden die ze in Het Kraaienmeisje niet wist op te lossen. Ze raakt daarbij steeds meer geïntrigeerd door de ongrijpbare Victoria Bergman en vraagt psycholoog Sofia Zetterlund een daderprofiel op te stellen. De zoektocht van Jeanette leidt naar een internaat en naar gebeurtenissen uit het verleden. Sofia ondertussen realiseert zich dat zij net als sommige van haar patiënten aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis lijdt. Dan wordt een succesvolle zakenman op rituele wijze vermoord dat aan wraak doet denken. Wat wordt er gewroken en wie was er uit op vergelding?

Het eerste deel uit deze serie, Het Kraaienmeisje, kreeg het voordeel van de twijfel. Een boek zonder einde, een boek wat de belofte vooralsnog niet inloste. Dit tweede deel kon daarmee alle kanten uit. Aan de kant zou het een hele verrassing kunnen zijn, aan de andere kant zou het een hopeloze teleurstelling kunnen worden. Goed nieuws, het boek heeft alles weg van het eerste. Heeft alles weg van, want ook het einde van dit boek is zo open als de mond van de lezer die vol verbazing het verhaal ingezogen wordt. Waar het eerste deel al lekker op gang kwam, is het nu een dollemansrit van plotwendingen en bizarre details. De auteurs leggen door de hoofdpersoon Victoria Bergman een menselijke psyche bloot die menig lezer zal boeien tot het wellicht bittere eind van deze serie. Gevormd door een leven van fysiek huiselijk geweld is Bergman een persoon die je enerzijds niet voor mogelijk houdt en waarvan je anderzijds beseft dat haar situatie een keiharde werkelijkheid voor menigeen in onze maatschappij is. Zij vertegenwoordigt een rol waarin de grens tussen slachtoffer en dader almaar vervaagt en lijkt het bewijs van een in de genen gewortelde geweldadigheid.

Het boek vertoont in alle aspecten een behoorlijke stijgende lijn ten opzichte van het eerste deel en het slot, waar nu het wachten op is, lijkt een ongekende climax te gaan krijgen.


_____
Eriksson & Sundquist – Het Hongervuur
Uitgeverij Cargo
2013 – 397 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *