Twijfelen, twijfelen en twijfelen…

Door op 19 april 2013
Column_twijfelen

Twijfel is een sleutelwoord in ons leven. We twijfelen over van alles en nog wat, zoals over diepe levensvragen. Wat is goed en wat is fout?

Maar ook twijfelen we over hele praktische zaken. Bijvoorbeeld over hetgeen we aan willen schaffen. Voor ons literatuurliefhebbers heel specifiek; welke boeken kopen we en van welke auteur? Is het boek wel zo goed als men zegt, gaat het mij als lezer niet enorm tegenvallen? In typisch Nederlands; is het de prijs wel waard? Twijfelzaken waar iedere lezer, tja ongetwijfeld, met enige regelmaat mee te maken krijgt.

Persoonlijk heb ik het geluk dat ik opensta voor een brede kijk op de zaken. In populair Engels gezegd,ik ben ‘open-minded’. Dat wil zoveel zeggen dat ik, tenminste niet direct, een specifieke voorkeur heb. Zoals met muziek: met gemak switch ik van punkrock zoals Green Day, via hardstyle van Wildstylez naar pianomuziek van Ludovico Einaudi. Hetzelfde geld voor films, het maakt mij niet direct uit of ik naar een thriller, een parody of een SF-actiefilm kijk. Als ik maar kan genieten. En daar zit vaak de crux.

Want het thema mag je dan wel liggen, dat wil nog niet zeggen dat de uitvoering ook volledig naar je smaak is. Verre van zelfs, want hoe vaak denk je niet terug aan een film of een boek waarvan je denkt, dat had anders gemogen? Natuurlijk, ik schreef onlangs dat ik geen stukken zou willen veranderen uit respect voor de maker en zijn artistieke uitingen, je hoeft het daarom nog niet met de uitingen eens te zijn… en vaak leid dat er toe dat je jezelf als potentiële koper wel een keer bedenkt bij de aanschaf van een volgend kunstwerk. In de strekking van mijn betoog: je gaat twijfelen.

Die twijfel op zich is niet erg. Deel 1 vond je maar niks vanwege de schrijfstijl van de auteur, dus zijn je verwachtingen voor het volgende deel behoorlijk bijgesteld en is de kans groot dat je het dan ook maar laat liggen. Simpel. Maar dan gaan de invloeden van buitenaf een rol spelen: de kritieken. Een kritiek op de cover van het boek zelf zegt natuurlijk niets, een uitgeverij kraakt zijn product niet af door uit een recensie te citeren: “Slechtste boek ooit!”. Anderzijds wordt je als lezer genoeg blootgesteld aan diverse andere kritieken, die vaak onverdeeld positief zijn. Gevolg, jij als lezer twijfelt nogmaals. Aan jezelf ditmaal. Ben ik nu de enige die dit boek of deze serie minder vind? Ben ik nu zo anders dan de rest? Ben ik nou gek?

Het is die twijfel waar ikzelf als lezer regelmatig mee te maken krijg. Onlangs nog, na het afronden van Verdieping X door Kim Moelands. Waar ik mezelf toch redelijk kritisch uitliet, vind ik her en der alleen maar lovende recensies. Dus de twijfel steekt zich de kop weer op. Eerst aan jezelf dus. Heb ik het boek niet goed begrepen? Of heb ik er gewoon geen kijk op? Zonder arrogant te worden vind ik dan het antwoord op die vraag in mijn boekenkast. Een blik op een redelijke verzameling thrillers leert je dat je toch een mening kan, zal en moet hebben. Ik ben dus blijkbaar de enige die een boek minder vind. Ben ik dan anders dan de rest?

Ligt het aan mijn verwachtingspatroon? Ben ik ondanks, of wellicht juist dankzij, mijn ‘open-mindedness’ te veeleisend als het op literatuur aankomt? Want hoewel ik geen specifieke genrevoorkeur heb, komt lang niet elke thriller in mijn toplijst te staan. Ik zou kunnen gaan twijfelen aan mijn wijde blik… maar is daar mijn gehele boekenlijst weer te gevarieerd voor. Of zijn mijn medelezers, met alle respect, eerder tevreden dan ondergetekende of zijn zij gewoonweg niet op de hoogte? Ook dan is het antwoord een volmondig nee, want een tocht langs mijn medebloggers leert dat niemand voor elkaar onder doet. Iedereen heeft een duidelijk en gefundeerde mening.

Dus… ben ik nou gek? Of gewoonweg gek op literatuur? Dat, ongetwijfeld!

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

2 reacties

 1. Ilse

  1 juni, 2013 at 15:46

  Ja, Evert. Ik denk beslist dat je gek bent. Nee, oké. Grapje dan. Maar als ik het zo lees, ben je wel degelijk gek op literatuur. Natuurlijk kan het zijn dat je een brede smaak hebt. Alleen neemt dat niet weg dat je verwachtingen stelt aan boeken. Bij het ene boek misschien meer dan het andere, dat wel. Echter zul je echt niet afwijken van andere lezers. Iedereen heeft dat wel, zeker weten. Je kunt het niet altijd met de meerderheid eens zijn. Is nu eenmaal een waarheid als een koe: Je kunt er niet omheen. Al zou je willen. 😉

 2. How To Start A Convenience Store

  12 augustus, 2017 at 09:11

  Hi would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having
  a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *