Winter, Leon de – VSV

Door op 15 april 2013
vsv

Max Kohn is een zware crimineel met een slopende hartziekte. Op een dag ontwaakt hij in een ziekenhuisbed met een donorhart. Het hart van een priester. Max besluit de goede werken van de priester voort te zetten. Hij krijgt zijn kans als een groepje jonge geradicaliseerde Marokkanen basisschool VSV in Amsterdam-Zuid binnendringt. Woede en paniek slaan door het land. Max Kohn, de crimineel met het priesterhart, zet zijn leven op het spel om de zestig kinderen en acht onderwijzeressen van de VSV te ontzetten. In het oog van de storm moet hij in het reine zien te komen met zijn ex-geliefde, met de zoon van zijn jeugdvriend en met zijn verleden.

Een alledaagse en curieuze combinatie van feiten en fictie. Anders is VSV van Leon de Winter niet te omschrijven. Alledaags, omdat het boek gebeurtenissen kent die zich ogenschijnlijk elk moment in Nederland voor kunnen doen. Curieus, omdat een van de hoofdpersonen een beschermengel blijkt te hebben en vanuit het hiernamaals zijn stempel op de gevolgen voor hem én voor Nederland zal drukken. Echter, dat hiernamaals is geen after-life zoals dat ons al eeuwen voorgehouden wordt. De Winter pretendeert niet te weten over het leven na de dood, maar geeft in functie van het verhaal wel zijn visie op de spirituele toekomst van onze ziel en de functie daarvan. Hij beschrijft dat echter met een zodanige nuchterheid, dat van een hemel vooralsnog geen sprake is en dat onze ziel allereerst een tussenstop maakt, voordat deze eventueel het eeuwige zal bereiken. Een interessante kijk op het leven en de dood en de functie die je als mens vervult. Voor jezelf en voor elkaar.

Terug naar de keiharde werkelijkheid van het verhaal. Enkele jaren na de dood van Theo van Gogh staat onze hoofdstad en ons land een keerpunt in de geschiedenis te wachten. Gestoeld op de ontwikkelingen van de laatste jaren, denk aan de Hofstadgroep, maar ook de linkse moord van Volkert van der G. op Pim Fortuyn, beschrijft De Winter een aanslag door geradicaliseerde extremisten die zijn weerga niet kent, in ieder geval niet in ons kikkerlandje. Door overwegend bestaande personages in dit fictieve verhaal te verwerken, zoals Bram Moszkowicz, Job Cohen, Piet-Hein Donner en Geert Wilders, maakt De Winter van VSV een maatschappelijke thriller die zich diep in het wezen van de lezer nestelt. Een thriller die een keihard dit-kan-mij-ook-overkomen gehalte kent… en niet alleen de lezer. De gehele maatschappij. In beginsel is VSV een fictieve thriller van de hand van een controversiële auteur, maar ondanks, of wellicht juist dankzij dat, is het een ruwe schets van een toekomst die Nederland wel eens eerder dan we denken te deel kan vallen. Huiveringwekkend en confronterend tegelijk.

Opvallend detail is dat de auteur zichzelf ook als personage introduceert, met een knipoog naar de werkelijkheid. Zo gaat hij een romance aan en schrijft zijn ex Jessica Durlacher een boek over haar relatie met de schrijver, terwijl ze in het echt nog steeds samen zijn. Opvallender is echter de relatie tussen de journalist / criticus Van Gogh en de auteur De Winter. Enige naspeuringen op het internet leren namelijk dat deze lieden voor de dood van eerstgenoemde geen vrienden waren. Verre van zelfs. In zijn columns en televisieprogramma’s had Van Gogh het met enige regelmaat voorzien op De Winter en liet zich daarbij uiterst kritisch uit. Dit boek lijkt dan in het begin een makkelijke en goedkope poging tot eerwraak te zijn voor diegenen die tussen de regels doorlezen. De auteur beperkt zijn cynisme tot de journalist echter tot enkele uitspraken en lijkt zich enige momenten zelfs lovend uit te laten. Nergens doet zich dit als een storende factor voor en weet Leon de Winter een uiterst angstaanjagende, maatschappelijke thriller weg te zetten.


_____
Leon de Winter – VSV
Uitgeverij De Bezige Bij
2012 – 428 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *