Mosse, Kate – Het verloren labyrint

Door op 1 april 2013
labyrint

Juli 2005: Bij archeologische opgravingen aan de voet van de Pyreneeën ontdekt Alice Tanner twee eeuwenoude skeletten. Het zijn niet alleen de oude botten die haar een onprettig gevoel geven, de gehele tombe straalt een overweldigende, kwaadaardige kracht op haar uit.
Juli 1209: 800 jaar eerder in Carcassonne, aan de vooravond van de beestachtige kruistocht die de Languedoc uit elkaar zal reten, krijgt een 16-jarig meisje een mysterieus boek van haar vader, dat volgens zijn zeggen het geheim van de heilige graal herbergt. Tot het noodlot haar, net als Alice, naar dezelfde grot voert, waar alles beslist zal worden…

Men neme een historische achtergrond en een hedendaagse setting, men mixt daar thrillerelementen met een vleugje mythologische fantasy doorheen en men kome uit op deze fantastische roman van de Britse Kate Mosse. Gesitueerd rondom het Franse Carcassonne, waar zij zelf ook een woning heeft, speelt een verhaal dat diep geworteld in de historie ligt en tegelijkertijd helemaal van deze tijd is. Een groepering, die veel gelijkenissen vertoont met de roemruchte Tempeliers, is op jacht naar de Heilige Graal, waar de hoofdpersoon Alice onlosmakelijk mee verbonden is. Langzaam maar zeker raakt ook zij op het spoor van de Graal en beschrijft Mosse een climax die heden en verleden doen samensmelten. Zoals gezegd, met een vleugje fantasy waardoor het verhaal af en toe een tikkeltje ongeloofwaardig is, maar dat neem je op de koop toe in een roman zoals deze.

Hier en daar enigszins langdradig, brent de auteur het gebied rondom Carcassonne gedetailleerd tot leven, waarbij ze geen kenmerk ongemoeid laat. Je voelt je als lezer helemaal in de schoenen van de personen staan en dat is een verdienste die niet veel schrijvers gegund is. Een vergelijking met Ken Follett is een logisch en volkomen terecht gevolg. Als deelgenoot van het boek wordt je compleet opgezogen in een verhaal dat uitermate leerzaam en boeiend is, waarbij de soms rauwe en harde geschiedenis van een prachtig stukje Frankrijk beschreven wordt. Daarnaast is het vol van zeer oude mythologie, dat zijn oorsprong kent in een tijd nog ver voor het verhaal. Het eerste deel in een trilogie en het laat de lezer alleen maar smachten naar meer. Een geweldig boek en volkomen waarschijnlijk geweldige serie die in geen enkele boekenkast mag ontbreken… zowel uit historisch als literair opzicht.

Soms een tikkeltje langdradig en ongeloofwaardig, maar verder briljant. Klasse!


_____
Kate Mosse – Het verloren labyrint
Uitgeverij Unieboek BV
2005 – 528 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Een reactie

  1. Annelies

    2 april, 2013 at 20:30

    Ook deze staat nog op mijn leeslijstje. Ben er tot nu toe nog niet in begonnen omdat ik het een beetje dik vind :-)

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *