Kepler, Lars – Slaap

Door op 23 maart 2013
slaap

Seriemoordenaar Jurek Walter slijt zijn dagen in een psychiatrische inrichting, waar hij al jaren in volledig isolement leeft. Maar als op een koude winteravond een van zijn slachtoffers levend wordt gevonden, verandert de situatie volledig. Waar heeft deze doodgewaande jonge man de afgelopen dertien jaar doorgebracht? De getuigenis van de man zorgt ervoor dat de zaak opnieuw geopend wordt. De tijd dringt, levens kunnen worden gered. Iemand moet het vertrouwen van de seriemoordenaar zien te winnen. Joona Linna gaat opnieuw de confrontatie aan met zijn oudste vijand, Jurek Walter. De man voor wie Linna alles wat hij liefhad moest achterlaten.

In de geplande zevendelige Joona Linna serie van het schrijversduo Lars Kepler is Slaap alweer hun vierde deel… en helaas niet het beste. Waar in de eerste drie delen een stijgende lijn in de schrijfkwaliteit waar te nemen was, lijken de auteurs met dit boek eerder op de weg terug. Of sterker nog, alsof ze weer zijn op hetzelfde punt waar ze gestart zijn. Ook dit verhaal is namelijk weer behoorlijk beschrijvend en mist de nodige beleving in de conversaties, die erg houterig en ad-hoc geschreven zijn, als ware het een ruwe eerste versie van een filmscript. Mede door de clichématige scènes wordt het verhaal voorspelbaar, maar eindigt alsnog met een stevige wending die toch weer naar meer smaakt.

Het is namelijk niet zo dat de auteurs een gebrek aan kunde en inspiratie hebben; integendeel zelfs. De opzet van het verhaal is een misdaad die gelijkenissen vertoont met de vrij recente gebeurtenissen rondom Elisabeth Fritzl en Natascha Kampusch. Kepler laat de lezers meermaals gruwelen en geeft in het begin enkele flinke wendingen aan het verhaal. Helaas komt in het verloop hetzelfde verhaal niet helemaal lekker meer uit de verf en kent het verhaal enkele vreemde gebeurtenissen, zoals de hoofdpersoon Joona Linna die wel alle instanties alarmeert als hij een slachtoffer op het spoor is, maar besluit alleen op te treden als zijn vriendin vermist is en alles op een ontvoering wijst. Daarnaast valt het op dat de verschillende hoofdpersonen regelmatig van schrik uitglijden en hun hoofd stoten, de auteurs spreiden een gebrek aan fantasie ten toon. Men valt niet altijd om van schrik.

Samengevat zet Kepler een opvallende serie neer. De misdaden in de boeken nemen toe in gruwel en spanning en zetten de lezer meermaals op het puntje van de stoel, maar tegelijkertijd blijft de kwaliteit van het vertelde verhaal maar op een matig niveau. Het is een opvallende balans in een opvallende serie. Het overkoepelende verhaal rondom Joona Linna neemt namelijk weer een plotselinge wending en het siert de auteurs dat de lezer meer steeds naar meer kunnen laten vragen. Het valt daarbij te hopen dat de kwaliteit wel omhoog gaat, maar daar heeft E Boek een hard hoofd in. Jammer, want de auteurs kunnen een verhaal vertellen dat zijn weerga niet kent, een verhaal van het soort dat Stieg Larsson nooit af heeft kunnen maken.

Gemiddeld.
_____
Lars Kepler – Slaap
Uitgeverij Cargo
2013 – 492 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Een reactie

  1. Pingback: Recensie: Lars Kepler - Slaap | Ranking the Books

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *