Bauer, Guus – Het geheim van Treurwegen

Door op 20 maart 2013
treurwegen

Willem Maria Treurwegen is klokslag 1900 geboren. Hij is de eerste burger van de nieuwe eeuw. Als niet van de hele wereld, dan toch zeker van de Vlaamse streek waar zijn vader loonwerker is. Willem gaat maar een paar jaar naar school en helpt daarna va op het land. Als Antwerpen in 1914 door de Duitsers onder de voet dreigt te worden gelopen, slaan honderdduizenden op de vlucht naar het neutrale noorden. De Duitse bezetter neemt verregaande maatregelen die ook voor de grensstreek waar het gezin Treurwegen woont grote gevolgen hebben. Wanneer Willem bij de abdij een geheimzinnig pakket krijgt aangereikt, begint zijn wonderlijke tocht.

Een prachtige roman over een gruwelijke periode. Bauer kiest als setting voor zijn verhaal de grensstreek tussen ons land en de zuiderburen, waarmee hij tegelijkertijd bewijst dat Nederland verre van neutraal was in de Eerste Wereldoorlog. Natuurlijk, het koninkrijk is nooit bezet, noch was er sprake van enige militaire deelname. Het zuidelijke deel werd echter overspoeld door vele Belgische vluchtelingen die op hun beurt werden opgevangen door Brabantse steden als Roosendaal en Bergen op Zoom. De Duitse bezetter zag bij onze zuiderburen echter een gestage stroom van arbeidskrachten die vluchtten naar het noorden. Daarom werd een kilimoeters lang geëlektrificeerd hek gebouwd, om de plaatselijke bevolking daadwerkelijk plaatselijk te kunnen houden én te werk kunnen stellen om in de vele fabrieken aan de oorlogsmachine te werken.

Met verve beschrijft Bauer zijn hoofdpersoon, die als boerenknecht zijn moederland ontvlucht, om via een ontsnapping uit een Nederlandse kazerne en een militaire opleiding in Engeland uiteindelijk bij te dragen aan de bevrijding van België. Door juist taalgebruik brengt de auteur de provinciale gebieden tot leven en maakt de lezer deelgenoot van alle ellende, zonder dezelfde lezer te vervelen met een ellenlange opsomming van feiten. Verdeeld in vijf verschillende hoofdstukken, wordt een verhaal verteld vol humor, ellende, fantasie en ruwe werkelijkheid die de wereld vier zware jaren lang in de greep hield. Doorspekt met de subtiele vorm van humor en vele metaforen is dit een historische roman, zoals er maar weinig geschreven worden. Niet verwonderlijk, met de standaard die Bauer met dit werk neerzet.

_____
Guus Bauer – Het geheim van Treurwegen
Uitgeverij Signatuur
2013 – 270 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

3 reacties

 1. Annelies

  21 maart, 2013 at 20:13

  KLaag ik gisteren nog dat er zo weinig romans over die periode uitkomen, staat er hier vandaag eentje voor m’n neus! Deze ga ik zeker lezen!

 2. E Boek

  21 maart, 2013 at 22:14

  Dit is absoluut een aanrader als je geïnteresseerd bent in deze periode! Omdat ik zelf woonachtig ben in de grensstreek en zeer dichtbij Bergen op Zoom woon, is het iets wat mij ook ontzettend boeide. Ik ben benieuwd wat je er van vind!

  • Annelies

   23 maart, 2013 at 19:59

   Ja, dit boeit mij ook wel. Ik woon ook niet ver van de Nederlandse grens (Bij Baarle-Nassau o.a) en het smokkelen en de dodendraad zijn me dus niet onbekend.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *