Ellory, R.J. – Een stil geloof in engelen

Door op 17 maart 2013
geloof

Augusta Falls, Georgia, 1939. De twaalfjarige Joseph Vaughan hoort dat een meisje uit zijn klas op brute wijze is vermoord. Het blijkt de eerste in een reeks van gruwelijke kindermoorden te zijn die het kleine dorp decennialang in de greep zullen houden. Joseph voelt zich moreel verplicht iets te doen, en richt The Guardians op, een groep kinderen die vastbesloten is om de inwoners van Augusta Falls te beschermen tegen het kwaad dat hun kleine gemeenschap is binnengedrongen. Maar de moordenaar wordt niet gevonden en machteloos moeten ze toezien hoe het ene slachtoffertje na het andere uit hun midden wordt weggerukt. Het dorp is gebroken van verdriet, en zelfs nadat het moorden is gestopt trekt de schaduw die over Josephs leven geworpen is niet op. Pas vijftig jaar na de eerste moord volgt er een ontknoping, wanneer Joseph de confrontatie aangaat met datgene wat hem zijn hele leven achtervolgd heeft.

Ellory slaagt er wederom in een klassethriller af te leveren. Meermaals lopen de rillingen over je rug met alle ellende die Augusta Falls en Joseph in het bijzonder voor zijn kiezen krijgt. In den beginne een roman, weet de auteur de focus naadloos te verleggen naar een thriller. Een literaire thriller, welteverstaan. Door Joseph zelf zijn verhaal te laten vertellen, met meerdere tussentijdse beschouwingen in het heden er doorheen gespekt, weet de auteur er een persoonlijke noot in te trekken die het hele verhaal alleen maar grimmiger maakt. Doorheen het hele boek heerst een duister sfeertje die lang na het lezen blijft hangen. Het aanwezige kwaad leeft als het ware door in het brein van de lezer. Een prestatie van formaat van Ellory, die zijn doorbraak met dit boek volledig verdiend heeft.

Technisch is het boek dan ook volledig in orde. Het kent een functionel eerste-persoonsperspectief, de spanningsboog wordt tergend langzaam gespannen en levert een zinderend einde op. Joseph is een personage zoals er maar weinigen zijn en ook de bijpersonages zijn van een zeer uiteenlopend pluimage. Van, met alle respect, simpele boeren uit het provinciale Georgia tot de culturele avant-garde van Brooklyn en The Village, New York. Het verhaal wordt soepeltjes opgebouwd, kent een aantal tragische wendingen, is volledig geloofwaardig zonder high-tech poespas en eindigt zonder dat de lezer met vragen blijft zitten. Een thriller zoals een thriller hoort te zijn.


_____
R.J. Ellory – Een stil geloof in engelen
Uitgeverij De Fontein
2007 – 431 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *