Een E-reader? Niet voor E Boek!

Door op 14 maart 2013
Column_ereader

“I pledge to read the printed word”

Onlangs werd ik door Thea TheBookGirl gevraagd waarom ik precies tegen digitale boeken ben. Het maakt namelijk deel uit van de slogan ‘Tegen digitale boeken, maar voor digitale recensies’, die regelmatig in de header van de site terug te vinden is. Een interessante vraagstelling. Want hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik de drang krijg om die slogan te nuanceren. Tevens interessant, omdat ik door precies dezelfde stelling op het idee ben gekomen voor deze maandelijkse column. Bedankt Thea!

In beginsel ben ik niet tegen digitale boeken, verre van zelfs. Net als velen maakt ook E Boek deel uit van het hedendaagse digitale tijdperk. Als ik niet aan het lezen ben, struin ik het internet af naar nieuwe muziek, speel ik on-line tegen de rest van de wereld op de PlayStation of kijk ik alle soorten films en sport via Sport1 en Film1. Als ik onderweg ben draag ik een aanzienlijk deel van mijn muziekcollectie mee en heb ik op mijn mobiel de wereld binnen handbereik. Maar waarom dan geen digitale boeken?

Als ik onderweg ben, is dat met de bus en met de trein. Vanwege de vaak voorkomende drukte en de niet bepaald fijne rijstijlen van de meeste chauffeurs, is het geen pretje te lezen in de bus. Ook de aanwezigheid van vele drempels en rotondes maakt het er zeker niet beter op. Regelmatig maak ik met de trein slechts korte reizen met vaak ook nog een overstap, waardoor een boek erbij pakken vaak niet de moeite is. Als ik eenmaal lees, wil ik door kunnen lezen. Na slechts een paar bladzijden noodgedwongen weer moeten stoppen, daar hou ik niet van. Dat is simpelweg de praktische reden dat ik geen gebruik maak van een E-reader. Maar er ligt, natuurlijk, meer aan ten grondslag.

Want wat is de hoofdreden dat de massa voor de digitale boeken kiest? Ik kan en wil natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar lezen via de reader is een stuk goedkoper dan het aanschaffen van een klassiek en tastbaar boek. Wie een beetje creatief op internet kan surfen, kan een lading e-books binnenhalen, zonder er ook maar één cent voor te hoeven betalen… En in een crisistijd als deze is dat zeker begrijpelijk. Dat het ook illegaal is laten we dan voor het gemak én de portemonnee maar even buiten beschouwing. Het prijsverschil tussen het gedrukte en het digitale woord is immers maar miniem.

Ondanks het praktische heeft een E-reader voor mij dus weinig persoonlijk nut en voor het prijsverschil hoef ik het ook niet te doen. Ik ben niet principieel tegen downloaden, maar ik weiger om mijn complete literaire behoefte illegaal te verkrijgen. Literatuur is voor mij meer dan ‘een boek lezen’. Literatuur is een kunstvorm. Niet voor niets sprak men eeuwen geleden al over de boekdrukkunst. Ieder boek is voor mij weer een aanwinst, zowel voor mijn literaire behoefte als voor de verzameling in de boekenkast. Lenen is daarom geen optie voor mij, je zult mij nooit in een bibliotheek tegenkomen.

Sterker nog, als ik de keuze heb tussen een goedkopere paperback of een duurdere hardcover… tja, dan heeft de tweede toch de voorkeur. Het zou niet voor het eerst zijn, als ik in vele winkels de voordeeledities laat liggen, puur om de luxe versies in handen te krijgen. Ook al moet ik daar half Nederland en het hele internet voor afspeuren. Er gaat geen dag voorbij dat ik mijn eigen bibliotheek niet sta te bewonderen en te koesteren. Je kunt dus bijna wel stellen dat het een lifestyle is. Ik geef liever wat geld uit aan een tastbaar boek, dan dat ik kies voor vluchtige media.

Je kunt een e-book immers niet vasthouden, niet in de kast zetten en zelfs niet ruiken. Terwijl een boek toch zo’n tot lezen uitnodigende geur heeft. Helaas ben ik bang dat niet iedereen die opvatting heeft en dat er meer en meer voor de digitale (illegale…) vorm gekozen gaat worden, een vergelijkbare trend die al jaren aan de gang is in de muziekindustrie. Uiteindelijk gaat dat ten koste van de dragers, in ons geval dus de boeken. Natuurlijk, de groten der aarde, zoals een Dan Brown of een Ken Follett, zullen minder verschil merken, maar vele auteurs zullen de gevolgen op den duur toch gaan merken ben ik bang… en dat is vooral de reden dat ik voor het gedrukte woord kies. Dus vandaar:

“I pledge to read the printed word”.

Wat denk jij?

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

4 reacties

 1. Joanydvv

  14 maart, 2013 at 13:54

  Wat een leuk artikel. Ik ben het op veel vlakken helemaal met je eens (al koop ik wel liever drie paperbacks i.p.v. één luxe hardcover)
  Mijn voorkeur gaat ook uit naar échte boeken, maar dat komt vooral doordat boeken in een boekenkast verleidelijker zijn. Wanneer ik een Ebook koop en op mijn Ereader zet dan is het vaak ook weer heel snel vergeten omdat ik er niet iedere dag even langs loop waardoor je het ‘Oh ja, dat boek wil ik lezen’ gevoel mist.

 2. Thea

  14 maart, 2013 at 14:32

  Wat leuk dat mijn vraagstelling de aanzet tot dit leuke en interessante blogartikel was. Ik ben het gedeeltelijk met je eens, niets gaat boven een echt papieren boek in handen hebben, voelen, ruiken, niets leest fijner dan een echt boek van papier. En toch .. toch lees ik ook vrij veel ebooks op mijn ipad. Meestal gekregen ebooks voor recensies maar ook gekochte ebooks. Omdat ik per dag gemiddeld genomen zo’n 18 uur per dag in bed doorbreng, is lezen op de ipad voor mij een ideale manier om mijn hobby lezen te kunnen blijven beoefenen. Zeker als de papieren vorm een dik boek betreft, leest een ebook voor mij makkelijker. En kom jij echt nooit in een bibliotheek? Mijn god, ik zou niet weten wat te doen als de bieb er niet was. Ik heb gemiddeld genomen toch wel zo’n 25 boeken van de bieb thuis staan om te lezen. Met de aantekening dat ik wel probeer om de eerste te zijn die zo’n biebboek leest :). Veel reserveringen uit staan dus…

 3. Annelies

  14 maart, 2013 at 19:30

  Ik ben het op veel punten met je eens. Vroeger was ik ook absoluut tegen e-books en e-readers, tot ik begon te bloggen. Regelmatig kreeg ik de vraag van uitgeverijen of ze me een digitaal recensie-exemplaar mochten toesturen en dan moest ik altijd weigeren of een papieren exemplaar vragen. Mede daarom heb ik nu ook een e-reader én ik ben er helemaal gek op.
  Nooit naar de bib? Wauw, dat moet een serieuze investering zijn als je alle boeken moet kopen en nooit kan lenen. Ik begrijp wel je gevoel dat je een boek graag in je collectie wilt hebben. Sommige boeken in mijn collectie heb ik ooit gelezen uit de bib en nadien gekocht gewoon omdat ik hem wou hebben.

 4. Madelon

  22 augustus, 2013 at 15:59

  Wat een enorm leuk artikel! Ik had eerst ook echt precies wat jij hebt. Toch ben ik recentelijk gezwicht voor een e-reader en ik vind het toch wel handig. Veel recensie-exemplaren voor storyhunters.nl komen tegenwoordig in epub. Dan is het toch handig om een e-reader te hebben 😉 Maar ik lees nog altijd het meest gewone boeken hoor! En als ik een boek koop is het ook een fysiek boek!

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *