Adalid, Jesús Sánchez, De ziel van de stad

Door op 11 maart 2013
ziel

Noord-Spanje, begin 13e eeuw. Vier mannen, een monnik, een handelaar, een ridder en een geestelijke, zijn op bedevaart naar Santiago. De laatste, Blasco Jiménez, een grijsaard die gebukt gaat onder zijn zondige verleden, vertelt op deze tocht zijn levensgeschiedenis. Op zijn achtste weet Blasco, de moederloze zoon van een arme geitenhoeder, het medelijden op te wekken van don Bricio, de machtige aartsdeken van Ávila, die hem tot zijn beschermeling maakt en opvoedt tot geestelijke. Maar Blasco heeft een zwak karakter en steeds weer bezwijkt hij voor de verleidingen van luxe en wellust.

Slechts een kleine druk van het boek en daarnaast een relatief onbekende auteur in Nederland… En dat is volkomen onterecht. Jesús Sánchez Adalid is een auteur die het schrijven van een historische roman volkomen in de vingers heeft. Met verve brengt hij het historische Hispanië tot leven en geeft de lezer een unieke kijk in verscheidene oude koninkrijken, zoals Castilïe, Extremadura en Arágon. Men ervaart het leven zoals het in die tijd (grofweg de 12e eeuw) was, met alle vrijheid, angst, geluk en ellende die erbij hoorde. Elke dag was er de vrees tijdens de maar voortdurende oorlog tegen de Moren, een strijd die enkele eeuwen duurde en vele levens heeft geëist. Gesteund door het geloof wisten echter nog velen meer te overleven en vormden op het Iberisch Schiereiland uiteindelijk een gebied dat wij kennen als Spanje. Sánchez Adalid weet zich een meester in deze geschiedenis en weet op zeer overtuigende manier de lezer hier van deelgenoot te maken.

De auteur vertelt in beginsel in de derde persoon het verhaal van vier pelgrims op weg naar Santiago, maar laat Blasco Jiménez zijn levensverhaal vertellen. Door deze herinneringen juist in de eerste persoon te vertellen, maakt Adalid de lezer tot een onzichtbare medereiziger in gezelschap van de pelgrims. De personages in het levensverhaal zijn een afspiegeling van de toenmalige samenleving en kennen elk hun eigen verhaal. Adalid vertelt met meerdere intermissies en verdeelt daarmee het leven van Jiménez in verschillende hoofdstukken. Doordat dit een typische roman is, ontbreekt een degelijke spanningsboog, maar de auteur houd met zijn vlotte schrijfstijl een optimale vaart in het verhaal en verzand nergens in trage verhandelingen, ondanks de schat aan theologische informatie. De ziel van de stad is een onmisbaar stuk voor diegenen die op een literaire manier de geschiedenis van een stukje Europa willen leren kennen. De auteur is een topper in zijn vak en het wachten is op meer.


_____
Jesús Sánchez Adalid – De ziel van de stad
Karakter Uitgevers bv
2007 – 463 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.