Lindell, Unni – Boeman

Door op 26 februari 2013

Een vrouw krijgt de schrik van haar leven als ze iemand een kinderliedje hoort fluiten dat bange herinneringen bij haar oproept. Als ze twee dagen later op haar balkon staat, hoort ze achter zich opnieuw gefluit – maar voordat ze zich heeft kunnen omdraaien, wordt ze over de rand van het balkon geduwd en stort ze zes verdiepingen naar beneden. Een tienermeisje werkt op een camping en wordt ’s nachts gewekt door een zacht maar doordringend fluiten. Zodra ze de slaap uit haar ogen gewreven heeft, ziet ze een man die haar strak blijft aankijken. Wat hebben de vermoorde vrouwen gemeen? Hun lot is op onheilspellende wijze verweven…

Ik wierp onlangs een blik op de gelezen boeken van 2013 en ik besefte dat ik dit jaar het zo door mij beminde Scandinavische thrillergenre nog niet hen betreden. Ik nam aldus mijn nog-te-lezen-stapel-boeken door en jawel, ik had een boek op voorraad om mijn honger, althans voor even, te kunnen stillen. Op een boek van de Noorse Jo Nesbo na, heb ik met name ervaring met Zweedse misdaad. Om mijn kennis van de noordelijke landen te vergroten, is het dus mooi meegenomen dat Unni Lindell eveneens van Noorse afkomst is en Boeman zich ook in Noorwegen afspeelt. Het was alweer een tijdje geleden dat ik mij in Scandinavische sferen waandde en ik las niet eerder een werk van, met alle respect natuurlijk, oude-rot-in-het-vak Unni Lindell. De kernvraag is dus natuurlijk wederom: meevaller of tegenvaller, zo’n eerste ontmoeting?

Om de spanning maar meteen te doorbreken; absolute meevaller! Scandinavië blijkt een bron van zeer getalenteerde auteurs te zijn en Lindell is daar ook geen uitzondering op. Boeman is een boek dat werkelijk van begin tot eind spannend is. Ze brengt een diversiteit aan personen, die elk hun nukken hebben. Lindell geeft je het gevoel deze mensen te kennen, met ze te werken. Je weet wat elk drijft en wat het is dat ze maakt tot wie ze zijn. Er geen schrikbarend aantal plottwists en het verhaal laat zich gedurende het boek steeds meer raden. Lindell geeft echter steeds meer vrij van twee ogenschijnlijk losstaande zaken en langzaamaan ga je als lezer het verband zien. Voorspelbaar is het boek dus allerminst en de auteur bouwt de spanning heerlijk op. Het einde komt dan uiteindelijk niet geheel als een verrassing, maar uit de lucht vallen komt het ook zeker niet. Lindell brengt een goed opgebouwd einde en geeft antwoord op alle onbeantwoordde vragen, de lezer met een goed gevoel achterlatend. Smachtend naar meer!


_____
Unni Lindell – Boeman
Querido’s Uitgeverij bv
2008 – 326 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.