Moelands, Kim – Verdieping X

Door op 22 februari 2013
verdieping

In een Utrechtse discotheek overlijden plotseling twaalf jongeren na het gebruik van de mysterieuze partydrug ELF. Tientallen anderen raken in coma, en hun toestand verslechtert met het uur. In het Academisch Medisch Centrum Midden vecht hematoloog Floor van Schaik voor hun levens. Hun bloed wordt in allerijl geanalyseerd door het commerciele bedrijfje Future Medical Blood dat elders in het gebouw is gevestigd. Floors chef Victor de Kauw lijkt alle vertrouwen in FMB te hebben, en des te minder in haar. Wanner De Kauw probeert Floor op nonactief te stellen, besluit ze ´s nachts in het lab van de Utrechtse bloedbank zelf wat proeven te nemen…

Verdieping X is de eerste thriller van Kim Moelands en dat is helaas ook in het verhaal terug te vinden. Moelands geeft een waarheidsgetrouwe weergave van de invloeden van partydrugs en begint het verhaal daarmee voortvarend. Al snel echter verzand de auteur in storende elementen die het verhaal geen goed doen. Het boek heeft de potentie voor een niet weg te leggen pageturner, maar haar beschrijvende schrijfstijl geeft echter net niet die kick waar een gemiddelde thrillerfan naar op zoek is. Moelands weet precies waar ze over schrijft, zowel de invloeden van partydrugs als de onderzoeken en bijbehorende resultaten waar hematologen mee te maken hebben worden intensief en gedetailleerd beschreven. Zodanig, dat de auteur meermaals de essentie van het verhaal uit het oog verliest.

Door het ontbreken van plottwists, moet dit boek het vooral hebben van confrontaties tussen de hoofdpersonen… en die zijn er simpelweg te weinig. Het verhaal wordt daardoor behoorlijk voorspelbaar. In de dialogen tussen betrokkenen enerzijds en medici anderzijds, lijkt de auteur een bevooroordeelde houding te nemen. Zonder uitzondering worden de medici neergezet als apatische personen, zonder enige empathie voor de betrokkenen. Personages zijn divers, maar totaal niet diep. Wat speelt er in hun leven? Wat maakt hen tot wie ze zijn? Wat drijft hen tot de keuzes die ze te maken. Moelands gaat hier vrijwel niet op in en dat is jammer. De karakters blijven hierdoor oppervlakkig en maken het de lezer lastig, zo niet onmogelijk zich in hen te verplaatsen. Ze maken dezelfde indruk als onbekende personen in een krantenartikel; bij het volgende stukje ben je hen alweer vergeten.

Het boek begint met de dubieuze transacties van Linda, die later in het verhaal slechts een bijrol speelt. Moelands kiest er voor om haar escapades te vertellen uit het 1e persoons perspectief, waar ze bij de hoofdpersonen juist kiest voor de 3e persoon. Vervolgens lezen we hoe Melissa slachtoffer wordt van de partydrug ELF en haar nalatige moeder Saskia met beide benen op aarde wordt gezet en weer in contact komt met haar ex. Daarna werpt Floor zich in de strijd, die als hematoloog verantwoordelijk is voor de slachtoffers. Door haar bijdrage lijkt ze uiteindelijk de hoofdpersoon te zijn. Helaas kiest Moelands ervoor om haar personage slechts vaag te beschrijven, waardoor het de lezer nooit echt duidelijk wordt wie ze nu echt is. Ook wordt Merel nog in het verhaal betrokken, die naarstig op zoek is naar haar vriend, die na een afspraak in de avonduren niet meer thuis gekomen is. De conclusie van het lot van Linda komt werkelijk volslagen uit de lucht vallen, hoe het met Melissa afloopt mag de lezer zelf raden. Waar de drijfkracht van Floor haar uitbrengt blijft vaag en alleen het lot van Merel en haar vriend blijkt duidelijk uit de epiloog, terwijl hun rol ondergeschikt is aan het centrale thema. Moelands zet in op verschillende thema’s en verschillende personages en raakt de rode draad daarbij meermaals uit het oog.

Het verhaal op zich is spannend. Hier en daar een tikkeltje ongeloofwaardig, maar zeker spannend. Spannend is wat het boek vanaf de, overigens goed uitgevoerde, cover al uitstraalt. Het heeft de potentie om een pittige thriller te worden, maar helaas weet de auteur dus niet het onderste uit de kan te halen. Ik heb lang getwijfeld hoe dit boek te beoordelen, maar het onbevredigende einde maakt het boek al met al slechts matig. Het lijkt eerder een eerste schets te zijn, waar de ruwe kanten nog vanaf gehaald moeten worden. Ik twijfel er niet over dat Moelands een heel stuk beter kan in haar volgende werken, maar helaas laat ze dat hier nog niet zien.


_____boekbloggers
Kim Moelands – Verdieping X
A.W. Bruna Uitgevers
2012 – 284 pagina’s

Dit boek werd gelezen als onderdeel van de Boekbloggers Leesclub, door Boeklover en Een letter meer graag. Geïnteresseerd? Neem dan eens een kijkje om aan een volgend boek deel te nemen!

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

3 reacties

 1. Anneke

  11 maart, 2013 at 22:11

  Een duidelijke en begrijpelijke recensie. Ik kan me er wel in vinden.

 2. Katrien

  12 maart, 2013 at 21:39

  Jammer dat je er niet zo enthousiast over bent als ik, maar je ben ook een echte thrillerfanaat en daardoor ben je misschien ook iets veeleisender?

 3. Evert.Sinterniklaas

  13 maart, 2013 at 00:12

  Dat klopt denk ik ook wel Katrien. Het is niet per definitie mijn favoriete genre, maar ik heb over de jaren wel een verwachtingspatroon opgebouwd. Het is niet dat het boek niet waargehoudsgetrouw is (als jarenlang bezoeker van housefeesten en chronisch zieke (het één houdt geen verband met het ander) herken ik er veel in terug), maar het boek excelleert nergens. Maar goed, het was absoluut vermakelijk.

  En daarnaast kijk ik uit naar het volgende initiatief van de club :).