Kondor, Vilmos – Nacht over Budapest

Door op 14 februari 2013
nacht

Budapest, 1936. Een jong joods meisje wordt dood gevonden. Als blijkt dat de politie door de dood van de president en het naderende bezoek van Hermann Göring aan de stad geen enkele interesse voor de zaak heeft, start de journalist Zsigmon Gordon zijn eigen onderzoek, dat hem door de donkerste achterbuurten van politiek Budapest leidt.

Dit het eerste en vooralsnog het enige boek van de Hongaar Vilmos Kondor in Nederland… wat E-Boek betreft onterecht. Nacht over Budapest heeft een heerlijk duister sfeertje. Gesitueerd in het Hongarije vlak voor de Tweede Wereldoorlog, beschrijft Kondor een verhaal waarin de hoofdpersoon op zijn tellen moet passen. Het gevaar schuilt overal en hangt als een mantel over de stad Budapest. In wezen een roman kent het boek genoeg thrillerelementen om te blijven lezen. De spanningsboog is zodanig aanwezig dat het zelfs meer een thriller dan een roman lijkt. Heerlijk leesbaar dus, ook aangezien dit werk slechts 255 pagina’s telt. Kondor zet zijn personages goed weg, hij geeft elk hun eigen verhaal. Hij diept deze verhalen echter niet uit en kiest voor een open structuur. Veel wordt aan de verbeelding van de lezer overgelaten en dat is een schot in de roos. Geen topper, maar absoluut een degelijk verhaal.


_____
Vilmos Kondor – Nacht over Budapest
De Boekerij bv
2009 – 255 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.