Coben, Harlan – Dood Spel

Door op 10 februari 2013
dood

Ex-fotomodel Laura Ayers en basketbalster David Baskin hebben hun grote liefde gevonden. Maar tijdens hun huwelijksreis slaat het noodlot toe: David gaat zwemmen in zee en keert niet terug. Het onherkenbare lijk dat de volgende dag aanspoelt, moet wel van hem zijn.Enkele maanden later valt een nieuwe speler in Davids team op door fantastisch spel. Laura is in de rouw, maar niet blind voor de gelijkenis met haar echtgenoot. Ze besluit te graven in Davids verleden en stuit op een oude moord, een familieschandaal en een web van leugens dat alles en iedereen die ze ooit vertrouwde lijkt te omvatten…

Buitenlandse auteurs die doorbreken in Nederland doen dat zelden op basis van hun eerste werk of zelfs werken. Harlan Coben is daar een voorbeeld van. Pas het derde deel van zijn befaamde Myron Bolitar-serie maakte hem bekend bij het Nederlandse publiek. In de jaren daarna is zijn bekendheid echter zo groot geworden, dat in 2011 ook de eerste delen van deze serie in ons land zijn verschenen. Met Tegenwerking en Vals Spel kon iedere Myron Bolitar-fan zijn of haar serie eindelijk compleet maken. Maar de boeken van Coben zijn zo’n succes in Nederland, dat sinds januari van dit jaar Nederland kennis kan maken met zijn allereerste boeken, Genezing en Dood Spel, zijn debuut. Echter, voor het verhaal van start gaat, wordt de lezer gewaarschuwd door de auteur. Men dient rekening te houden met het feit dat een onbevangen en onervaren Harlan Coben dit boek ruim twintig jaar geleden heeft geschreven. Of zoals zij zelf zegt, een boek dat hij in al zijn onvolmaaktheid schreef en uitgaf toen hij een twintiger was. Een terechte waarschuwing?

Mijn antwoord? Nee. E-Boek schrijft soms uitgebreide recensies met volop kanttekeningen en soms recensies die kort en bondig zijn en een boek simpelweg de hemel in prijzen (het boek dat ik kortweg en keihard de grond in boor moet gelukkig nog komen en hoop ik nooit te lezen). Dood Spel is een boek dat in de tweede categorie valt, zonder twijfel. Natuurlijk heeft het boek wat scherpe kantjes, waar Coben bijvoorbeeld regemaltig iets te gedetailleerd ingaat op zijn locaties of bepaalde gebeurtenissen die net iets te vergezocht zijn. Maar dat mag je verwachten van het eerste boek van een auteur, zeker als je zijn gehele oeuvre in ogenschouw neemt. Hij houdt de vaart in het verhaal, spant langzaam maar zeker een spanningsboog, kent een verscheidenheid aan karakters en brengt het boek met enkele (niet teveel!) plottwists tot een zinderend einde. Zoals ik al in eerdere recensie schreef, Coben schrijft volgens een vast receptuur en doet dit met volle overgave. Zijn werken vervelen niet en laat je als lezer altijd uitkijken naar meer, meer en nog eens meer. Het enige opvallende verschil tussen zijn eerdere en latere werken is de lengte. Waar zijn boeken tegenwoordig een dikke 300 pagina’s tellen, heeft Dood Spel er ruim 500… en die extra kwanteit betekent hier ook extra kwaliteit.

Kortom, zijn waarschuwing is volkomen onterecht en het blijkt maar eens te meer dat Coben een meester in het thrillergenre is. Of je nu zijn eerste of zijn meest recente werk leest, deze auteur verveelt nooit.

Pure klasse.


_____
Harlan Coben – Dood Spel
De Boekerij bv
1990 – 512 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.