Cabré, Jaume – Edelachtbare

Door op 6 februari 2013
edelachtbare

Het jaar 1799 loopt ten einde en de voorname lieden van Barcelona maken zich op voor de eeuwwisseling. De president van het koninklijk gerechtshof, edelachtbare don Rafel Massó i Pujades, constateert dat hij op het hoogtepunt van zijn carrière staat. Zijn leven neemt echter een onverwachte koers wanneer een Franse zangeres wordt vermoord en bij de verdachte papieren gevonden worden die don Rafel kunnen compromitteren. Don Rafel regelt de onmiddellijke veroordeling van de verdachte. Terwijl hij zich al veilig waant, duikt zijn verleden, waarvan hij meende dat het diep genoeg in de vergetelheid was gezonken, echter op andere plekken weer op.

Spaanse auteurs blijken speciale, aparte auteurs te zijn, in mijn geval dan althans. Na eerder bekend en vertrouwd te zijn geraakt met de literaire volzinnen van Carlos Ruiz Zafón, blijkt ook Jaume Cabré niet terug te deinzen om een roman te schrijven waarin je als lezer betoverd raakt door zijn proza. Het taalgebruik tilt deze roman naar een hoger niveau en brengt je volledig in de sferen van de gegoede Spaanse klasse uit de 18e eeuw. Cabré brengt het klassieke Barcelona tot leven en vertelt tegelijkertijd een alledaags verhaal vol van misdaad, bedrog en corruptie. Waar het verhaal enigszins luchtig van start gaat, wordt de sfeer almaar grimmiger naarmate de hoofdpersoon zich meer en meer in het nauw gedreven voelt. De spanning is op het einde behoorlijk voelbaar en het slot dat het boek uiteindelijk kent, is even plots als passend.

Ik kocht dit boek, puur afgaande op de cover, op een recent Boekenfestijn. Het lag daar voor een schamele € 4,95, maar deze prijs staat in schril contrast tot de kwaliteit van een verhaal door in een Nederland slechts vaag bekende auteur. Jaume Cabré weet waarover hij schrijft en weet op een perfecte manier sfeer in zijn boek aan te brengen. Door het tijdloze thema in het klassieke Barcelona is de roman historisch en eigentijds tegelijk. Het is een roman op en top; de spanning zoals in een thriller ontbreekt, het is het drama dat de boventoon voert. Maar de sublieme beschrijving van de hoofdpersoon, zijn leven en zijn dilemma maken dit tot een werk dat maar lastig weg te leggen is. Het is jammer dat dit boek in een slechts beperkte oplage in Nederland verschenen is. Cabré is een begenadigd auteur en is het reeds duidelijk dat E-Boek nog niet klaar is met hem.


_____
Jaume Cabré – Edelachtbare
Uitgeverij Signatuur
1991 – 447 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.