Een boek kunnen veranderen…

Door op 3 februari 2013

Craving PagesNa eind vorig jaar de Boekbloggersenquête te hebben bedacht, komt Joany van Craving Pages alweer met een creatief idee. Eens per maand stelt zij een vraag m.b.t. de boeken en verzamelt de antwoorden, in de vorm van een blogpost, op haar eigen blog. Een leuk idee, omdat je eens dieper nadenkt over de boeken die je leest en je daarnaast de kans krijgt een breder publiek op je blog te verwelkomen. E-Boek was meteen enthousiast en besloot daarom ook om mee te doen. Maar welke vraag staat er dan centraal? Dat is meteen een heel interessante, namelijk:

Als je een ding mocht veranderen in een boek van jouw keuze, wat zou dat zijn en waarom?

Gezien mijn keuze van literatuur zou ik een hele verhandeling kunnen houden met het oog op onze wereldgeschiedenis. Zo zou ik bijvoorbeeld de massamoord in Lidice, na de aanslag op Reinhard Heydrich willen voorkomen. Of had ik Kurt Gerron graag de Holocaust zien overleven. Beter nog, ik had graag de wereld voor alle verschrikkingen van de geschiedenis willen beschermen. Een wereldverbeteraar met terugwerkende kracht worden, zeg maar. Maar is dat een verantwoordelijkheid waar ik mezelf aan wil wagen? Is dat een verantwoordelijkheid waar ook maar iemand tegen opgewassen is? Mijn visie? Nee. Zonder als vrije denker met ruime ideeën in eindeloze discussies te verzanden, ben ik ervan overtuigd dat we als mensheid samen verantwoordelijk zijn voor onze toekomst. De historie ligt in het verleden, we leven in het heden en vormen onze toekomst. We kunnen de geschiedenis niet veranderen en wat als we dat wel zouden kunnen? Ik zie alleen maar chaos in het verschiet.

Goed, dat is weer genoeg filosofie voor vandaag. Want de vraag is heel simpel. Toch? Kiest een willekeurige lezer een willekeurig boek, dan is de kans groot dat men met fictie op de proppen komt. Ga naar een Boekenfestijn, browse door Bol.com of snuffel in je plaatselijke boekwinkel; het aanbod van literaire fictie is verreweg het grootst. Wanneer ik naar mijn boekenkast kijk, kom ik tot dezelfde conclusie. Dus doe niet zo moeilijk, kies een boek, kies een passage en vertel wat je wilt veranderen. E-Boek is toch zo kritisch?

Klopt! Maar als liefhebber van literatuur koester ik elk werk als ware het een kunstwerk (wat het in zekere zin ook is), hoe slecht het eventueel ook beoordeeld wordt. Wat ik de afgelopen jaren tijdens de verschillende Meet & Greets wel geleerd heb, is dat elke auteur met elk werk weer een bijzondere prestatie neerzet, hoe ervaren hij of zij ook mag zijn. Ik mag dan in mijn leven heel wat hebben gelezen, ik maak mezelf geen illusies door te denken dat ik ‘het beter kan’. Ik respecteer mijn collectie en denk er zodanig niet over na om in welk werk dan ook correcties aan te brengen. De auteur heeft zijn of haar verhaal uitgebracht in zijn of haar visie.

Daarentegen kan ik me heel goed voorstellen dat fervente lezers van bepaalde series graag hun fantasie de vrije loop laten in fanfictie. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nooit gedroomd heb van alternatieve avonturen van mijn jeugdhelden Brammetje Bond en De Schippers van de Kameleon. Dat vind ik dan ook wat anders, dat fictieve personages mensen zodanig kunnen inspireren. Ik zou zelf bijvoorbeeld graag de gebeurtenissen tussen Ken Follett’s Pilaren van de Aarde en Brug naar de Hemel beschrijven. Maar goed, dat is geen antwoord op de vraagstelling.

En nu hoor ik je denken, in hemelsnaam man, wat is dan je antwoord? Je beschrijft je visie over de wereld en over de schat aan literatuur, maar is nu dan je antwoord op de vraagstelling? Goed, ik weiger dus veranderingen aan te brengen aan welk boek dan ook, of het nu fictie of non-fictie is. Maar als ik dan toch de kans krijg om welke verandering dan ook aan te kunnen brengen, dan had ik (met enige vrijheid in de interpretatie van de vraagstelling) de Zweedse auteur Stieg Larsson graag voor de wereld behouden. Niet alleen zullen wij nooit het volledige verhaal van Lisbeth Salander kennen, maar wat nog veel erger is, is dat hij nooit het succes van zijn werk gekend heeft. En dat had ik hem graag gegund.

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

5 reacties

 1. Suzanne

  3 februari, 2013 at 22:15

  Wooh dat is een hele verhandeling !

 2. Alma

  4 februari, 2013 at 16:19

  Leuk hoor deze Blog Hop, zo kom ik op, voor mij, totaal nieuwe blogs.
  Ik heb je ook toegevoegd op bloglovin’.
  Groetjes Alma

 3. Evert.Sinterniklaas

  4 februari, 2013 at 17:02

  Bedankt beiden voor jullie bijdrage :)

  Ik vlog jullie nu ook via Bloglovin’

 4. Joanydvv

  5 februari, 2013 at 11:27

  Wauw, daar heb je goed over nagedacht zeg. Ik vond het erg leuk om je antwoord te lezen. Heerlijk als een vraag iemand op deze manier tot denken aanzet :)

 5. Leesdame

  7 februari, 2013 at 00:20

  Wat een mooi en uitgebreid antwoord. Ik heb het met plezier gelezen!