Meyer, Deon – Duivelspiek

Door op 27 januari 2013
duivelspiek

Wie is de mysterieuze persoon die het recht in eigen hand neemt? De anonieme wreker die in de pers al snel de bijnaam Artemis krijgt, omdat een getuige een vrouw met een speer meent te hebben gezien op de plek waar een vermoorde pedofiel is gevonden? De politie kan uiteraard niet passief toekijken en zet de ervaren inspecteur Benny Griessel op de zaak. Maar Griessel wordt geteisterd door zijn eigen persoonlijke problemen. Een kidnapping van een kind leidt tot de ontknoping en een schokkend einde…

Deon Meyer is de laatste tijd hot in Nederland en dat heeft hij vooral te danken aan zijn redelijke succeswerk 13 Uur. Om nog meer bekendheid te genereren was zijn boek Feniks gratis te verkrijgen via verschillende aanbiedingen en werd Duivelspiek ter introductie verkocht voor € 7,50. Ter afscheid van mijn vorige baan kreeg ik een cadeaubon mee en liet ik nu precies dat bedrag nog open hebben staan…

Ik was niet overtuigd door 13 Uur, maar ik ben er tevens van overtuigd dat een auteur nooit beoordeeld mag worden op slechts één boek. Vandaar dat ik vol goede moed begon met lezen. Het boek is opgedeeld in een aantal delen, waarin elk deel gewijd is aan één bepaalde hoofdpersoon. Het verhaal wordt deels in het nu en deels aan de hand van flashbacks verteld. Meyer vertelt helder en gestructureerd en raakt, ondanks de vele terugverwijzingen, niet verwarrend. Helaas worden flinke delen verteld door middel van beschrijvingen en een stuk minder door conversaties… en dat maakt het helaas een stuk lastiger om je goed in te kunnen leven. Daarbij opgeteld dat een flink deel overbodige beschrijvingen zijn, is de vaart regelmatig uit het verhaal. Waar in het begin een zware nadruk ligt op het alcoholisme en de (tijdelijke) scheiding van de hoofdpersoon Griessel, is er verderop in het verhaal niets meer van terug te vinden. Het eind komt dan ook min of meer uit de lucht vallen. Het einde is gedeeltelijk onsamenhangend en laat je als lezer achter met een gevoel dat het boek incompleet is. Daar tegenover staat wel dat het verhaal op zich potentie heeft en zeker zijn verrassingen kent. Het zit hem er dan ook voornamelijk in dat de kwaliteit van het verhaal voldoende is. Het schort alleen nog in de kwaliteit van het vertellen.

Als eerste deel uit de Benny Griessel serie is dit boek dan ook een stuk houtiger. Gelukkig is met 13 Uur een stijgende lijn waar te nemen. Laten we hopen dat Meyer dat in zijn volgende boeken vast weet te houden.

Hij viel niet tegen en slecht kan ik hem ook net niet noemen. Een zeer voorzichtige drie sterren.
_____
Deon Meyer – Duivelspiek
A.W. Bruna Uitgevers BV
2005 – 447 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.