Cronin, Justin – De Twaalf

Door op 12 januari 2013
twaalf

Nadat de wereld bijna ten onder ging door een geheim medisch experiment, probeert een groep mensen te overleven tussen de besmette viralen. Onder leiding van de mysterieuze en charismatische Amy, die zelf ooit door het virus werd besmet, gaat de groep rond Peter en Alicia de strijd aan met de vijandige kolonies. Om te overleven zullen ze de twaalf mannen moeten vinden die deel uitmaakten van het experiment. Hiervoor moeten ze infiltreren in twaalf kolonies, verspreid over heel Amerika. Ze beseffen echter niet dat de spelregels zijn veranderd, en dat een van hen een groot offer zal moeten brengen om te kunnen overwinnen.

Er wordt al eeuwen over een komende Apocalypse gesproken. Volgens de één gaat de wereld ten onder aan natuurrampen (of had dat afgelopen 21 december moeten doen…) en volgens de ander staan we al enkele tientallen jaren op de rand van een komende nucleaire oorlog. Hoe dan ook, de doemdenkers onder ons zien de wereld binnen afzienbare tijd ten onder gaan. Justin Cronin speelt in zijn trilogie met hetzelfde idee. Hij kiest de insteek van een virusinfectie. Een infectie die de besmette lieden veranderd in viralen, een moderne variant van de vampier. Niemand is veilig voor hun dorst naar bloed. Het complete Noord Amerikaanse continent is versplinterd in enkele menselijke kolonies en allen vechten voor één doel… Overleven. Dat is in het kort het idee achter de trilogie van Justin Cronin. Begonnen met het boek De Oversteek, is De Twaalf het tweede deel en vernoemd naar de oorspronkelijke twaalf viralen die de infectie verspreid hebben.

Heerlijk, weer eens wat anders! Dat was vooral mijn idee, na het lezen van de historische romans en thrillers vorig jaar. Daarnaast is de setting van deze trilogie er ook een die mij aanspreekt. Hoe ziet de wereld er uit na zo’n ingrijpende gebeurtenis als deze? Hoe leeft men verder? Cronin vertelt zeer geanimeerd over ‘zijn’ wereld, waarin de mensheid gedecimeerd is en daarnaast ook gedegradeerd, van jager naar prooi. Het voor velen rustige en geborgen leven in de VS staat op zijn kop en dagelijks leeft men met idee ten prooi te kunnen vallen aan de viralen. De auteur heeft gekozen voor een trilogie en geeft zichzelf zo alle ruimte zijn verhaal te vertellen. Van de aanleiding, via de ramp van apocalyptische omvang tot de gevolgen, alles komt ruim aan bod. Hij geeft een inkijkje in de nieuwe manier van leven in de kolonies met de dagelijkse angsten en weet daarmee regelmatig de lezer een redelijke vorm van angst aan te jagen. Behoorlijk onheilspellend dus… Brrr!

Cronin’s karakters zijn divers en diepgaand; ieder heeft zijn eigen rol in deze nieuwe wereld. Enig nadeel is wel dat zijn personages en gebeurtenissen zo divers zijn en dat hij regelmatig teruggrijpt naar eerdere gebeurtenissen uit het eerste boek. Aangezien in de Oversteek las in de zomer van 2010, was ik dan ook regelmatig mijn hersenen aan het pijnigen en uiteindelijk aan het terugbladeren in het eerste boek, om me te herinneren wie of wat dat ene nu ook weer was. Maar wanneer een auteur een dergelijk diepgaand verhaal weet te neer te zetten, is dit iets dat je hem makkelijk vergeeft. Wel is het jammer dat het verhaal in het begin wat gefragmenteerd is; hij grijpt terug naar de ramp zelf, zet daar enige personages in het voetlicht maar brengt deze later niet meer terug naar voren. Gezien hun relatie en diepgang hoop ik wel dat deze in het laatste deel nog een rol gaan spelen. Afwachten dus.

Het uitkijken is vooral naar het derde deel. Het boek heeft voor het tweede deel dat het is een bevredigend einde, maar tegelijkertijd kijk je helemaal uit naar het einde van de serie. Het is boek dat uit meerdere elementen bestaat; een stukje thriller, een stukje Science Fiction, een stukje fantasy, een stukje drama. Als lezer moet je dus wel enigszins open-minded zijn voor deze combinatie. Dat iemand een dierbare verliest in de strijd, dat kennen de meeste lezers wel. Maar dat deze doodgebeten werd door een viraal… toegegven, daar moet je tegen kunnen. Kun je dat? Dan is deze serie een echte aanrader en tegelijkertijd een eye-opener. Waardeer wat je hebt, de toekomst kan er zomaar heel anders uit gaan zien!


_____
Justin Cronin – De Twaalf
Uitgeverij Cargo
2012 – 622 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

2 reacties

 1. Suzanne

  27 januari, 2013 at 18:58

  lijkt me een leuk boek!!!!!, je hebt trouwens een mooie website

  • Evert.Sinterniklaas

   27 januari, 2013 at 20:21

   Dank je wel, jij hebt ook een leuke blog!