Follett, Ken – Brug naar de Hemel

Door op 6 januari 2013
brug

Op de dag van Halloween in het jaar 1327 knijpen vier kinderen er na de mis in de kathedraal van Kingsbridge tussenuit: een dievegge, een pestkop, een jong genie en een meisje dat dokter wil worden. In het bos zijn ze getuige van de moord op twee mannen. Voor altijd zullen ze met elkaar verbonden blijven door die raadselachtige gebeurtenis, die ene dag in het bos…

Vertellen is een gave en Ken Follett is de artiest die de gave eigenhandig tot kunst heeft verheven. Op navolgbare wijze vertelt hij het verhaal van verschillende mensen in Kingsbridge, twee eeuwen na de gebeurtenissen uit Pilaren van de Aarde, het voorgaande deel. Het is een fictieve plaats in Engeland, maar kan makkelijk model hebben gestaan voor de huidige steden, zoals Manchester, Liverpool of York. Follett brengt de stad tot leven. Wolhandelaars, monniken, boeren, dieven en edelen; samen vertellen ze hun verhalen en lotgevallen. Verhalen van liefde en verdriet, van geluk en tegenslagen, de strijd tegen de Fransen en de Zwarte Dood, oftewel de pest. Verhalen die het land maakten tot wat Groot-Brittannië nu is.

De auteur brengt een goede balans in zijn boek. Enerzijds brengt hij de nazaten van hoordpersonen uit het eerste deel naar voren en introduceert tegelijkertijd nieuwe karakters. Hij kiest voor een tijdsboog van enkele tientallen jaren in de 14e eeuw en brengt daarmee zijn boek tot alle details helemaal tot leven. Ondanks dat het boek meer dan 1000 pagina’s telt, verveelt het nergens. Follett gaat ellenlange betogen en beschrijvingen uit de weg, maar gaat tegelijktijd aan de hand van boeiende gesprekken toch diepgaand op de geschiedenis van het land in. Doordat het boek vele personages in zijn of haar leven volgt, kent het boek, zeker voor de roman dat het is, een behoorlijke spanningsboog. Het leven in die tijd ging voor de meesten niet over rozen en dat blijkt dan ook uit talloze voorbeelden. Het resultaat is een onmisbaar werk voor elke liefhebber van historische romans.

Zoals je merkt, kan ik alleen maar lovend zijn over dit fenomenale werk van een fenomenale auteur. Daarom, zes volle en vetgedrukte sterren.


_____
Ken Follett – Brug naar de Hemel
Uitgeverij Unieboek BV
2007 – 1102 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

2 reacties

 1. Joanydvv

  8 januari, 2013 at 13:20

  Wauw, klinkt als een fantastisch verhaal.

  • Evert.Sinterniklaas

   8 januari, 2013 at 17:51

   Absoluut!