Dorn, Wulf – Trigger

Door op 21 december 2012
trigger

Klinisch psycholoog Ellen Roth ontfermt zich over een zwaar mishandelde vrouw die doodsbang is voor de Zwarte Man, een angstaanjagend figuur uit een oud Duits sprookje. Een dag later is de vrouw spoorloos verdwenen en blijkt niemand van haar bestaan af te weten. Ellen begint aan zichzelf te twijfelen – tot ze wordt gebeld door een onbekende man die haar vraagt of ook zij bang is voor de Zwarte Man…

Inderdaad, Ellen begint aan zichzelf te twijfelen… en dat is precies wat je als lezer ook doet. Wulf Dorn heeft als debuut een heerlijk uitdagende psychologische thriller neergezet. Vanaf het begin lijkt het behoorlijk duidelijk wie de Zwarte Man is. Lijkt inderdaad, want een serie plottwists zet je vervolgens constant op het verkeerde been. Op een gegeven moment is niets meer wat het lijkt en begin je zelfs aan je eigen te twijfelen. Het einde is dan ook behoorlijk verrassend en hiermee toont de auteur tegelijkertijd hoe onvoorspelbaar de menselijke psyche is.

Zoals gezegd, Trigger is het debuut van de Duitse auteur Wulf Dorn en hij heeft meteen de toon gezet. Trigger is een degelijk boek, geschreven uit Wulf’s historie in de pyschiatrie. Het verhaal wordt nergens overdreven, de karakters spreken voor zichzelf en er heerst een ‘dit-kan-mij-ook-overkomen’ sfeertje. Met andere woorden, een behoorlijk down-to-earth verhaal. Toegegeven, enkele scenes kunnen grotesk overkomen, maar dat is slechts het product van de psyche van de hoofdpersoon. Dorn toont hiermee hoe fragiel een mens eigenlijk is… en dat gevaar overal schuilt. Zelfs, of misschien juist, in ons eigen brein, onze eigen ziel. En juist dat maakt het heerlijk angstaanjagend.

Goed debuut en ik kijk uit naar meer!

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.