Zafón, Carlos Ruiz – Het Middernachtspaleis

Door op 17 december 2012
middernachtspaleis

Bloedbanden zijn sterker dan de dood …
Calcutta 1932: Ben en zijn vrienden van het geheime Chowbar Genootschap zijn net zestien geworden. Het is tijd om het weeshuis, waarin ze zijn opgegroeid, te verlaten. Bij het afscheidsfeest verschijnt plotseling een oude vrouw met een jong meisje, Sheere, waar Ben meteen door gefascineerd is. Wie is zij? Als Ben en Sheere ontdekken wat hen met elkaar verbindt, worden ze al omringd door gevaar, een gevaar dat hen diep de onderwereld van Calcutta intrekt. Een schaduw uit het verleden staat hen naar het leven en die schaduw is al veel dichterbij dan ze vermoeden …

Lezen houd je jong. Maar lezen is niet alleen voor jongeren, zeker niet als de schrijver Carlos Ruiz Zafón heet en hij een boek schrijft als Het Middernachtspaleis. Bedoeld als Young Adult is dit een boek dat alle leeftijden kan en bovenal zál aanspreken. Enige vereiste is dan wel dat je je als lezer openstelt voor het bovennatuurlijke, ‘datgene dat eigenlijk niet kan’. Voor zover wij weten dan… Want Zafón zet met dit boek een heerlijk sprookje neer dat je regelmatig de rillingen bezorgd. Een spookverhaal, zo je wilt. Met zijn heerlijke schrijfstijl schetst hij een beeld van Calcutta in de dertiger jaren van de vorige eeuw. De hoofdpersonen, een hechte vriendengroep, ontdekken een vreselijk geheim wat hen allen in gevaar brengt en hen tegelijkertijd nog dichter bij elkaar brengt. Een boek over de kracht van vriendschap en familiebanden.

Wat lengte betreft is dit boek absoluut een tussendoortje voor me. Met 252 pagina’s is het namelijk niet meteen een van de langste boeken. Integendeel zelfs, ook het vrij grote lettertype in ogenschouw genomen is dit bijna als een short story te betitelen. Maar elk schrijgerei dat Zafón aanraakt lijkt wel een bepaalde magie te bevatten. Want of hij nu een serie of een stand-alone schrijft, Youn Adult of volwassenenliteratuur, al zijn publicaties zijn een regelrechte hit. Al zijn boeken weten de lezer van begin tot eind te boeien. De Spaanse auteur is een onmisbare aanwinst voor de literatuur. Op zoek naar een goed boek, terwijl je de serie van de Bibliotheek van de Vergeten Boeken al gelezen hebt? Kies dan voor de Young Adult. Je zult niet teleurgesteld worden.

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.