Kava, Alex – Slachtoffers

Door op 25 november 2012
slachtoffers

In de stilte voor de storm is de spanning bijna tastbaar… Aan de vooravond van orkaan Isaac doet de Kustwacht een gruwelijke vondst in de Golf van Mexico: een viskoeler vol lichaamsdelen, keurig per stuk verpakt in plastic. FBI-agent Maggie O’Dell wordt met het onderzoek naar de herkomst ervan belast. Hoewel haar werk bemoeilijkt wordt door alle onrust over de naderende storm, ontdekt ze uiteindelijk dat de romp uit de koeler toebehoort aan een man uit Port St Lucie die al sinds een eerdere orkaan wordt vermist. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat zijn romp weken later zeker duizend kilometer verderop wordt aangetroffen in een gedumpte viskoeler die in de Golf van Mexico ronddobbert? Tijdens haar zoektocht naar het antwoord op die vraag stuit Maggie op zeer duistere praktijken en maakt ze kennis met een kant van Florida die ze liever niet had willen leren kennen.

In ruil voor een exemplaar van het boek, recenseer ik zo af en toe voor CrimeZone.nl als Buzzzer. Zo ook met Slachtoffers van Alex Kava. Volgens de cover van het boek is zij een van de Amerikaanse Bestsellers volgens de New York Times. Echt voet aan land heeft zij in Europa echter nog niet kunnen krijgen. Nu is Slachtoffers mijn eerste boek van Kava, maar met dit exemplaar weet zij mij niet direct te overtuigen om de serie van Maggie O’Dell compleet te krijgen. Het boek blijkt vanaf de eerste bladzijde behoorlijk voorspelbaar en, ondanks ijdele hoop op plotwendingen die uiteindelijk uitblijven, verliep het dan ook totaal niet verrassend. De onderlinge relaties tussen de karakters zijn behoorlijk gekunsteld en het open ‘eind-goed-al-goed’ einde ziet men van verre aankomen. Jammergenoeg leert men niet wat er uiteindelijk gebeurt met enkele sleutelfiguren. Wordt hun rol voortgezet in een vervolgboek of is dit een behoorlijk gekunsteld en onbevredigend einde? Ik hoop het eerste, ik vrees het tweede.

Hier staat tegenover dat de setting in een tropische storm (in ieder geval voor mij) weer eens wat anders is. Tevens leest het lekker weg en vervalt de auteur niet in eindeloze en nutteloze discussies en uiteenzettingen over de gebeurtenissen en het centrale thema. Het boek is een mengeling van feiten en fictie en doet men beseffen dat, niet alleen in Florida maar in de gehele wereld, duistere praktijken worden bedreven die het daglicht niet kunnen verdragen. Dit geeft het boek dan wel weer een sociaal verantwoord tintje mee. In het geheel neemt het jammergenoeg niet weg dat het al met al een leuk tussendoortje is, maar niet meer dan dat. Wil de auteur een Europese bestseller worden, zal ze wat mij betreft met heel wat beters moeten komen.

Niet overtuigend.

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Een reactie

  1. Pingback: Nike free run

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *