Bauer, Guus – Dictators op de thee

Door op 23 november 2012
dictators

Ten tijde van de koude oorlog ‘evacueerde’ de Russische bezetters drie gehuchten in eend al in de oerbossen van het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Ze hadden het gebied nodig als militair oefenterrein. De iets meer dan driehonderd bewoners werden samengepakt in een verderop in alle haast gebouwd hooghuis. Van de plannen om daar een moderne stad uit de grond te stampen, kwam niets terecht.

Een boek wat op een bepaalde manier onder mijn standaard is. Het boek telt namelijk slechts 104 bladzijden. Natuurlijk is kwantiteit niet direct kwaliteit, maar ik heb graag een boek waarin een verhaal de ruimte krijgt om verteld te worden, om zichzelf te kunnen vertellen. En dit verhaal is zeker de moeite waard om die ruimte te verkrijgen. Bauer verhaalt op een doordringende manier over de situatie tijdens de Koude Oorlog en vervolgens over een machtsstrijd die van alle tijden en dus actueel is. Hij vertelt in beeldspraak, wat soms een absurdistische en soms een humoristische kijk op het leven in deze periode oplevert. Maar nergens overdrijft de auteur in zijn verhaal. Dat dit alles dan uiteindelijk in de vorm van een short story wordt gegoten is gewoonweg jammer. Ook het losstaande korte verhaal kan hier niets aan veranderen.

Boeiend, maar helaas aan de korte kant. Een tussendoortje.

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *