Follett, Ken – Nacht van het Kwaad

Door op 21 oktober 2012
nacht

1933. Terwijl het Derde Rijk aan een sluipende opmars begint, proberen vijf met elkaar vervlochten families zich staande te houden in de schaduw van gebeurtenissen die de wereld voorgoed zullen tekenen. De jonge Carla von Ulrich probeert zich op haar eigen manier te verzetten tegen het opkomende nazisme. De Amerikaanse broers Woody en Chuck Dewar vechten elk voor een betere wereld – de een vanuit het politieke wespennest van Washington, de ander vanuit een bloedovergoten oerwoud in de Stille Oceaan. De Engelse Lloyd Williams merkt tijdens de Spaanse Burgeroorlog dat hij niet alleen tegen het fascisme, maar ook tegen het communisme zal moeten vechten. Daisy Peshkov probeert koste wat kost een beter plekje op de Amerikaanse sociale ladder te vinden. En haar Russische neef Volodya verovert een positie bij de geheime dienst die een aanzet zal geven voor een heel andere oorlog.

De geschiedenis staat bol van de historische feiten. Met name in de afgelopen eeuw is er ontzettend veel gebeurt in de wereld. Ken Follett beschrijft deze ontwikkelingen in de Century-trilogie. Na eerder de perikelen rond de Eerste Wereldoorlog in Val der Titanen, is het nu de beurt aan de Tweede. We volgen verschillende families in Amerika, Groot-Brittannië, Nazi-Duitsland en communistisch Rusland. Follett vervlecht op meesterlijke wijze de historie in zijn roman. De sleutelfiguren uit die tijd zoals Churchill, Roosevelt, Hitler en Stalin laat hij met opzet op de achtergrond en richt zich vooral op het dagelijks leven in de maatschappij, op alle treden van de sociale ladder. Al lezende waan je jezelf als een onzichtbare toeschouwer in de levens van de hoofdpersonen en besef je eens te meer wat een verschrikkelijke periode dat geweest is. Follett vertelt je een fictief verhaal en drukt je tegelijkertijd met de neus op de keiharde feiten. En dat doet hij met verve.

De levens van de hoofdpersonen zijn, soms bewust en soms onbewust, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit leidt tot onvermijdelijke confrontaties die soms helaas iets teveel in het toevallige liggen. Voorbeeld: de personages Boy Fitzherbert en Lloyd Williams zijn halfbroers. Zelfde vader, andere moeder. In het geval van Boy is dat een rijke aristocrate, in het geval van Lloyd een dienstmeid die kortstondig de minnares van graaf Fitzherbert was. Kort nadat Boy en Lloyd van elkaars bloedband weten, worden zij uitgezonden naar bezet Frankrijk. Boy als RAF piloot en Lloyd gaat samenwerken met het Franse verzet, om een spoorlijn (dus Duitse toevoerlijn) onklaar te maken. Slechts een minuut voordat de bom onder het spoor tot ontploffing wordt gebracht, wordt de passerende trein onder vuur genomen door een Brits jachtvliegtuig. Deze stort neer en Lloyd weet ternauwernood de piloot te redden. En van alle Britse RAF piloten, zat juist in dit vliegtuig… Precies.

Dit is echter het enige minpunt wat ik aan kan merken op dit boek van Follett en is dan ook van volkomen ondergeschikt belang aan het boek. Na eerder Pilaren van de Aarde en Val der Titanen gelezen te hebben, reken ik Follett tot een van, of misschien wel dé meester van de historische roman. Want hoewel het gros van de personages verzonnen zijn, kun je niet om het feit heen dat de gebeurtenissen wel degelijk hebben plaatsgevonden. Terreur die tot het uiterste werd doorgedreven, een dagelijks leven van angst en de weinig positieve vooruitzichten na ’45, vanwege oplopende spanningen tussen de Westerse landen enerzijds en het commnunistische Oostblok anderzijds. Dat resultaat; de Koude Oorlog, is het onderwerp van het laatste deel van de trilogie en staat gepland voor 2014. We wachten ongeduldig af…

Duidelijk

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *