Meet & Greet met Charles Lewinsky

Door op 6 oktober 2012

Charles Lewinsky en ikCharles Lewinsky was in Nederland en dat heeft hij geweten ook! Na vele interviews, signeersessies en zelfs een tv optreden was hij gisteren te gast bij Boekhandel Blokker te Heemstede. Ter plaatse werd hij geïnterviewd door de Nederlandse journalist / schrijver Guus Bauer en deed hij uit de doeken wie de hoofdpersoon Kurt Gerron van zijn boek Terugkeer Ongewenst was. Deze Duitse Jood studeerde medicijnen, vocht in de Eerste Wereldoorlog en belandde uiteindelijk in de toneel- en filmwereld. Hij is wereldberoemd geworden door zijn liederen en films. Hij was een graag geziene gast, in Berlijn en zijn vaderland. Was, want in de jaren ’30 werd ook hij slachtoffer van de Jodenhaat en verliet Duitsland met zijn familie.

Via Oostenrijk en Frankrijk, kwam hij in Nederland terecht. Eerst in Den Haag en Amsterdam, maar al gauw in Westerbork. Vandaar werd hij gedeporteerd naar Theresienstadt, waar hij het bevel kreeg een film te maken. Propaganda, om de wereld voor te houden dat het leven daar zo gek nog niet was. Complete onzin, maar de wereld wist toen niet beter. Deze film werd een moreel dilemma voor Gerron. Weigeren en direct een enkeltje naar Auschwitz, of toegeven en zijn Joodse medemens en alles waar hij voor stond verraden? Dit dillema vormt de rode draad van het boek en aan de hand van anekdotes en flashbacks vertelt Lewinsky over het leven van deze markante man.

Tijdens het interview vertelde de auteur dat hij zich, soms behoorlijk wat, literaire vrijheid moest veroorloven. Simpelweg omdat door de haatmisdaden veel over het leven van Gerron en zijn vrouw verloren is gegaan. Zonder al te veel over het boek weg te geven, vertelde Lewinsky in anekdotes over de feiten en zijn literaire vrijheden. Een behoorlijk tot de verbeelding sprekend verhaal, over een voor mij tot nu nog onbekende kant van de gruwelijkheden die zich in die perioden hebben afgespeeld. Veel was natuurlijk al bekend door vele films en boeken, maar het lijkt vooralsnog een bodemloze put over deze zwarte periode.

Na afloop van het interview was er natuurlijk de gebruikelijke mogelijkheid om het boek te laten signeren, wat ik dan natuurlijk ook zeker heb laten doen. Samen met de verplichte foto, om een tastbare herinnering aan de avond te hebben. Via deze weg wil ik nogmaals de uitgeverij en Boekwinkel Blokker bedanken voor de avond en de gastvrijheid. Tevens dank aan Guus Bauer, die mij een gesigneerd exemplaar van zijn werk Dictators op de Thee cadeau deed. Het krijgt een mooie plaats in de boekenkast.

En zoals gebruikelijk zal de recensie van het boek natuurlijk spoedig gepubliceerd worden!


Kijk hieronder naar het interview dat Charles Lewinsky in Nederland gaf. Het interview is een duidelijke weergave van hetgeen Lewinsky in Heemstede vertelde.
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

2 reacties

 1. Boekboetiek

  6 oktober, 2012 at 19:26

  Leuk zo’n meet & greet!! Klinkt wel als een heel goed boek!

  • Evert.Sinterniklaas

   7 oktober, 2012 at 19:45

   Absoluut! Leuk om live een auteur over zijn boek te horen praten. Een foto en een gesigneerd boek is daarnaast altijd een leuke herinnering. Het boek is geweldig. Je moet van de schrijfstijl houden, maar het is werkelijk fenomenaal. Meer binnenkort in de recensie!

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *