Nesbø, Jo – De Schim

Door op 29 september 2012
schim

Na drie jaar in het buitenland keert Harry Hole terug naar Oslo om een schijnbaar opgeloste drugsmoord te onderzoeken. Een jonge junkie, Gusto Hanssen, lijkt te zijn omgebracht door een vriend. De zaak is gesloten en de dader is veroordeeld. Maar Hole heeft zo zijn twijfels over de manier waarop de zaak is afgehandeld, en gaat zelf op onderzoek uit.

Hole bezoekt de veroordeelde in de gevangenis, en is geschokt als hij ziet wie hij voor zich heeft. Het is het begin van een onmogelijke zoektocht naar een moordenaar die als een geest door de straten van Oslo rondwaart.

Diegenen die mijn eerdere recensies hebben gelezen, weten dat ik een liefhebber ben van Scandinavische thrillers. De boeken beschrijven een waarschijnlijkheid die ik zelf zelden tegenkom in andere boeken. Scandinavische schrijvers hebben dus een streepje voor. En zo kwam ik Jo Nesbø op het spoor. Nadat hij ook door Stéfanie (van Stéfanie leest…) werd aanbevolen (“Wie aan Jo Nesbø komt, komt aan mij!”), kon ik moeilijk meer om hem heen en besloot aldus De Schim aan te schaffen. Vol verwachting ben ik aan het lezen gegaan…

… en na slechts een paar pagina’s werd mijn oordeel met betrekking tot Scandinavische auteurs werd bevestigd en ben ik weer een favoriete auteur rijker! Jo Nesbø beschrijft een verhaal wat eigenlijk nog niet eens origineel zijn. Eerder een ’13-in-een-dozijn’ verhaal, zou ik eerder zeggen. Om wat van het verhaal weg te geven, de dader cq. verdachte blijkt namelijk niemand minder dan een dierbare te zijn van Harry Hole. Zijn onderzoek is dus niet op neutrale basis en het einde lijkt zo voorspelbaar als wat. Maar daar zit juist de verrassing; waar de plotwendingen gedurende het verhaal min of meer wegblijven, zorgt een grote wending aan het eind voor een onvoorspelbaar en zeker te weten geen happy einde. En dat is nu precies zoals ik mijn boeken graag heb!

Jo Nesbø houd lekker de vaart in het verhaal. Zoals gezegd, er zijn weinig plotwendingen, maar er is sprake van een behoorlijke spanningsboog. Enkele actiescènes worden behoorlijk opgebouwd en geven de lezer een gevoel van een achtbaanrit. Helaas zijn de uitkomsten, zeker op het einde, enigzins ‘over-the-top’. De scènes passen namelijk niet volledig in een straatbeeld wat bepaald wordt door zwaar verslaafde junkies. Daarnaast wordt de hoofdpersoon geholpen door een advocaat die zijn carrière meermaals behoorlijk riskeert. Ook is het niet volledig geloofwaardig dat de hoofdpersoon volop in actie is, na eerder toch behoorlijk met een mes toegetakeld te zijn. Echter, het hele verhaal samen genomen zijn dit zaken die niet de boventoon voeren in het ‘genotsgehalte’ en is het kortweg een vlot weglezend verhaal over de drugswereld in Oslo, die tot in hoge kringen doordringt. Een toch behoorlijke mate van waarschijnlijkheid en een auteur om in de gaten te houden. Bedankt Stéfanie!

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

2 reacties

  1. Pingback: Recensie: Jo Nesbø - De schim | Ranking the Books

  2. Pingback: Recensie: Jo Nesbø - De schim | Ranking the Books

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *