Baldacci, David – Onschuldig

Door op 15 september 2012
onschuldig

De Verenigde Staten hebben vijanden die de politie, de FBI en zelfs het leger niet kunnen tegenhouden. Voor zulke personen doet de regering een beroep op Will Robie, een kille huurmoordenaar die nooit twijfelt en altijd zijn doelwit uitschakelt. Maar Will Robie zou weleens de eerste en laatste fout in zijn carrière kunnen hebben gemaakt…

Het begint met een aanslag die in het honderd loopt. In eerste instantie lijkt het een eenvoudige klus die geen problemen zou moeten opleveren: de eliminatie van een persoon in Robies eigen woonplaats Washington D.C. Maar op het moment dat hij de trekker moet overhalen, weet Robie dat er iets niet klopt. Hij schiet niet, en daarmee tekent hij zijn eigen doodvonnis. Op de vlucht voor zijn eigen mensen, redt Robie het leven van de veertienjarige Julie, die is weggelopen bij haar pleegouders. Julies biologische ouders zijn vermoord en Robie besluit, tegen beter weten in, haar te helpen de moordenaars te vinden. Maar hoe meer hij te weten komt over Julie, hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat ze een sleutelpositie inneemt in een doofpotaffaire die zich uitstrekt tot in de hoogste regionen van de macht. En dus zal Robie uit de schaduw moeten treden om het leven van een onschuldig meisje te redden. En daarmee misschien ook zijn eigen leven…

Helaas is dit een ‘dertien in een dozijn’ van David Baldacci. Weer komt de Secret Service er aan te pas, weer is de president van de V.S. in gevaar en weer staat het boek bol van de special gadgets waar James Bond jaloers op zou zijn en waar NASA alleen maar van kan dromen. Begrijp me niet verkeerd, technisch zit het boek goed in elkaar. Er zijn genoeg plottwists en de spanningsboog is groot. Dit is nu wat je noemt een trhiller. Recht toe, recht aan. Actie van begin tot eind. Maar daar zit de crux als het Baldacci betreft. De actie is er zo aanwezig dat het ten koste gaat van de geloofwaardigheid. Zeker als je beseft dat het grotendeels een wraakactie is op de hoofdpersoon van het boek. Niemand zou ooit zoveek uit de kast trekken om zover te kunnen gaan.

Dat het einde voorspelbaar is doet het verhaal ook weinig goeds. Je ziet ver van te voren aan komen waar het verhaal uiteindelijk op uit draait en je weet precies wie de bad guys en wie de good guys zijn. Ook de ‘verrassing’ dat de lieftallige buurvrouw van de hoofdpersoon een van de bad guys is, zie je ver van te voren aan komen. En hoe komt dit? Omdat Baldacci helaas precies hetzelfde pad bewandeld als hij altijd al deed. Zo weet je precies wat voor hollywood-verhaal-met-happy-end je krijgt, nog voor je goed en wel begonnen bent met lezen. Dat Baldacci precies weet waarover hij schrijft doet hier geen afbreuk aan. Zoals altijd zit het recept goed in elkaar en wordt er veel aandacht aan besteed, maar krijg je uiteindelijk precies dezelfde smaak als de vorige keer.

Spannend maar voorspelbaar. Een typische Baldacci.

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *