Zafón, Carlos Ruiz – De Gevangene van de Hemel

Door op 2 september 2012
gevangene

Fermín Romero de Torres staat op het punt te trouwen met zijn geliefde Bernarda. Een bezoekje van een duistere persoon, kreupel en met slechts één hand, die een peperdure editie koopt van De graaf van Montecristo, zet alles op losse schroeven. Barcelona, 1957. Daniel Sempere en zijn vriend Fermín Romero de Torres, de helden uit De schaduw van de wind, moeten er opnieuw op uit om de grootste uitdaging van hun leven het hoofd te bieden.

Net nu het leven hun schuchter begon toe te lachen, duikt er een verontrustende figuur op in de boekwinkel van de heer Sempere en hij dreigt een gruwelijk geheim te onthullen dat al decennia ligt begraven in het duistere geheugen van de stad.

Evenals Lewinsky en Follett, heeft Zafón het talent om op een literair hoogstaand niveau te schrijven. De meest simpele gebeurtenissen worden met zulke literaire volzinnen omschreven, dat het lezen een puur genot oplevert. Niets ten nadele van andere auteurs en boeken, maar werken als deze staan, voor mij althans, op een zekere eenzame hoogte. Tel daarbij een zo tot de verbeelding sprekend verhaal als deze serie en je hebt een potentieel meesterwerk in handen. De Schaduw van de Wind en Het Spel van de Engel waren absolute toppers, hoe staat het met het derde deel uit de serie van het Kerkhof der Vergeten Boeken?

Ook al ben ik nooit in Barcelona geweest, ik heb een behoorlijk goed beeld van de stad en een aantal van haar inwoners. De eerste bladzijden voelden dan ook als een weerzien met oude vrienden. Levendige personen met elk een eigen levensverhaal, naadloos verbonden en vervlochten over een tijdspanne van enkele tientallen jaren. Dit derde deel gaat verder waar de eerdere gebleven waren en ontwaart de geheimen van Daniel Sempere en Fermín Romero de Torres. Geheimen die hen meer verbindt in de geschiedenis én de toekomst, dan ze ooit konden vermoeden. En persoonlijk vind ik het een eer daar onderdeel van te mogen zijn.

Alle personages zijn behoorlijk kleurrijk met hun eigen nukken en gewoonten. Daarnaast beschrijft de auteur Barcelona als in een reisgids, waardoor de lezer niet alleen midden in het verhaal zit, maar tevens leert over de geschiedenis van de Catelaanse stad. Hoe de stad zuchtte onder een schrikbewind in de tijd van Franco, hoe andersdenkenden werden opgesloten in het kasteel op de berg van Montjuich. Maar ook hoe de stad bezaait was en is met een wirwar van oude straatjes, gevuld met authentieke winkels en romantische etablissementen. De stad krijgt een gezicht.

Is er in deze lofzang dan nog enig minpunt aan te merken. Jawel, zij het een die in het niet valt gezien alles hierboven. Het enige, echt het enige minpunt voor mij is de lengte van het boek. Slechts 318 pagina’s is behoorlijk kort voor een boek en verhaal van dit niveau. Aangezien je, zeker als gevorderde lezer, meteen in het verhaal zit, komt het einde belachelijk snel op je af. Ik durf bijna te zeggen dat, gezien de voorgaande twee boeken, dit geen volwaardig derde deel is, maar eerder een intermezzo. Een adempauze, om er daarna weer vol tegen te gaan met de laatste twee delen. Misschien klink ik verwend en moet ik blij zijn weer te gast mogen zijn in de familie Sempere. Maar helaas voelt het als een bliksembezoek en was ik graag wat langer in Spanje blijven hangen.

De laatste twee zinnen van het boek: “‘Ik hou van je’, zegt hij en hij kust haar, wetend dat het verhaal, zíjn verhaal, niet is afgelopen. Het is net begonnen.” Daar houd ik je aan, mijn vriend.

Een dikker boek wil niet direct zeggen een beter boek. Toch hadden Daniel en Fermin meer ruimte verdiend om hun verhaal te vertellen en ik weet dat ik dan niet anders had kunnen doen dan 6 volle sterren te geven. Ik ben ervan overtuigd dat dit bij het laatste deel wel gaat gebeuren.

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Een reactie

  1. Pingback: E Boek en Blog – Bevriend zijn met literaire personages

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *