Ellory, R.J. – Een mooie dag om te sterven

Door op 15 augustus 2012
dag

In 1984 stopte John Costellos leven. Maar zijn hart bleef kloppen. Hij en zijn vriendin Nadia waren het slachtoffer van de Hamer van God, een van de beruchtste Amerikaanse seriemoordenaars aller tijden. Nadia was op slag dood, maar wonderbaarlijk genoeg overleefde Costello de brute aanval. Door het gebeurde is hij ernstig geestelijk beschadigd en wordt zijn leven beheerst door angsten en neuroses. Ondanks zijn verschrikkelijke trauma is er niemand die meer weet over seriemoordenaars dan hij. Twintig jaar later overspoelt een nieuwe golf van moorden New York, schijnbaar willekeurig, tot Costello een complex patroon denkt te ontwarren dat de delicten onderling verbindt. Maar deze duistere kennis brengt zijn leven opnieuw in gevaar.

Eerder dit jaar las ik De helden van New York, ook van deze auteur. Ik gaf daarbij aan dat dit niet mijn laatste boek zou zijn van hem en ziedaar… dit is de tweede. De van oorsprong Britse schrijver kiest voor de tweede maal een setting in mijn favoriete stad; New York. Deze stad leent zich perfect voor een thriller als deze, met een grote diversiteit aan locaties die passen bij een ‘moordverhaal’. Daarnaast spreekt New York natuurlijk ook gewoon erg tot de verbeelding. Het boek is een stand alone, echter deelt een van de hoofdpersonen, rechercheur Irving, een aantal kenmerken met de rechercheur uit De Helden. Beide alleenstaand, middenin persoonlijke (relatie-) problemen en een misdaadzaak die al hun tijd vraagt.

En die meteen alle tijd vraagt van de lezer. Want wat weet Ellory ook dit verhaal heerlijk weg te zetten. Vanaf de proloog wordt je meegezogen in de angsten die een seriemoordenaar kan zaaien en de hulpeloosheid die de betrokkenen daarbij ervaren. Hoe machteloos je bent als slachtoffer en als onderzoeker, als je maar niet op het spoor van de crimineel kan komen. Die tegelijkertijd dood en verderf blijft zaaien. Het is tevens een van die boeken waarin ik me lang heb afgevraagd óf het wel goed af ging lopen. Uiteindelijk blijkt er in het einde weinig verrassing te zitten, maar de aanloop er naartoe… Het blijkt maar weer eens hoe moeilijk het kan zijn een goed boek weg te kunnen leggen.

Simpel.

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *