Binet, Laurent – HhhH

Door op 5 augustus 2012
hhhh

Nazikopstuk Reinhard Heydrich, alias “de beul van Praag” en “het blonde beest”, is uitvinder en uitvoerder van de Shoah, en een van de meest wrede nazi’s die het Derde Rijk kende. Hij was de chef van Eichmann en de rechterhand van Himmler. Bij de SS noemden ze hem ‘HhhH’: “Himmlers hersens heten Heydrich”.

In mei 1942 wordt hij in Praag in zijn open Mercedes getroffen door een granaat. De gevolgen zijn meedogenloos: de granaat is geworpen door de Tsjechische parachutist Jan Kubis, en als represaille worden twee Tsjechische dorpen met de grond gelijkgemaakt, honderden mannen standrechtelijk geexecuteerd en duizenden vrouwen en kinderen afgevoerd en vergast.

Alle personages die in dit boek voorkomen hebben bestaan of bestaan nog steeds. Alle feiten die worden verteld zijn waargebeurd. Maar achter de voorbereidingen van de aanslag vindt een andere strijd plaats: die tussen fictie en werkelijkheid.

Dit is eens een ander boek dan ik gewend ben! Niet alleen een roman, maar bovenal een waargebeurde. Eentje die doordrongen is van de zwartste bladzijden van de wereldgeschiedenis. Grofweg bestaat het boek uit twee delen. Een uiteenzetting van de levens van verschillende personen en daarna de samenkomst hiervan; de parachutisten die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de dood van ‘Het Blonde Beest’ Reinhard Heydrich. Maar uiteenzetting is niet de juiste omschrijving. In het boek worden tegelijkertijd de feiten als in een documentaire weergegeven en de bepalende gebeurtenissen en gesprekken geromaniseerd. Door daarnaast het geheel te doorspekken met een beschrijving het verloop van het onderzoek én de visie van de auteur op het geheel zelf, ontstaat een curieuze verzameling passages. En dit leest heerlijk weg.

Zonder terug te vallen in een ellenlange lijst van feiten, worden de levens van de hoofdpersonages weergegeven. Althans, datgene van belang is voor het verhaal. Binet geeft een kijkje in de sinistere wereld van niet alleen Heydrich, maar natuurlijk ook de andere nazikopstukken, zonder een verklaring te willen geven of zelfs vinden hoe een jongeman die bestemd is musicus te worden, uiteindelijk ‘De Slager van Praag’ wordt. Tegelijkertijd wordt de wanhoop van de Tsjechen weergegeven, die zou leiden tot de dood van een man die misschien wel gevaarlijker was (of zou worden) dan Hitler zelf.

Zoals ik al zei, een boek dat anders is dan ik gewend ben. Een roman, geen thriller. Waargebeurd, geen fictie. En een verschrikkelijk einde wat vanaf het begin van het boek al vaststond (voor de duidelijkheid, ik doel hier natuurlijk onder andere op de massamoorden in Lidice). Geschiedenisbepalende gebeurtenissen als deze kunnen mij behoorlijk boeien en als die gebracht worden in een roman als deze, stap ik graag even weg van mijn ‘gebruikelijke boeken’. Van begin af aan is duidelijk dat Binet behoorlijk gedocumenteerd is en hij zet alle feiten en gebeurtissen op een boeiende en lekker en vlot lezende weg neer. Hoe verschrikkelijk ook.

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

2 reacties

  1. Pingback: Recensie: Laurent Binet - HhhH | Ranking the Books

  2. Pingback: E Boek en Blog – Een boek kunnen veranderen…

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *