Deaver, Jeffery – Idolaat

Door op 26 juli 2012
idolaat

Kayleigh Towne is een beeldschone en wereldberoemde singer-songwriter, en Edwin Sharp haar grootste fan. Als Kayleigh een van zijn vele brieven beantwoordt met een standaardbrief, ondertekend met ‘kusjes, Kayleigh’, weet Edwin zeker dat ze ook van hem houdt en dat ze haar nieuwe hit ‘Your Shadow’ speciaal voor hem heeft geschreven. Niets wat Kayleigh en haar advocaten tegen hem zeggen kan hem van het tegendeel overtuigen.
Dan krijgt Kayleigh een anoniem telefoontje. Het eerste couplet van ‘Your Shadow’ klinkt in haar oor en vlak daarna komt een van haar crewleden op gruwelijke wijze om het leven. Kayleigh schakelt de hulp in van Kathryn Dance, die als kinesisch expert bij de California Bureau of Investigation werkt. Als er meer telefoontjes volgen, en meer moorden, zet Kathryn al haar vaardigheden in om de dader te vinden. Maar iets zegt haar dat dit niet de gruweldaden zijn van een doorsnee stalker…

Na eerder de succesvolle serie van Lincoln Rhyme te zijn gestart, gaat Deaver hier door met het volgende deel in de Kathryn Dance serie. Na alle eerdere delen van Deaver gelezen te hebben, kan ik niets anders zeggen dat dit wéér een succeswerk in zijn palmares is. Het is weer een dollemansrit in ’s werelds snelste achtbaan geworden. De ene climax volgt de andere plottwist in razend tempo op. En hier zit meteen de zwakte; je leest richting het einde en je weet automatisch dat die ene, alles overtreffende plottwist er aan zit te komen. Waar tevens in vrijwel alle gevallen een ‘eind-goed-is-al-goed’ einde aan zit. De verrassingen die ik in zijn eerdere werken niet verwachtte, zie ik nu bijna mijlenver aan komen. En dat is jammer.

Want begrijp me niet verkeerd, op zich is het een superboek. Er is gedegen research aan vooraf gegaan; de auteur weet tot in detail waar hij het over heeft. De personages zijn stereotiepen, maar wel divers. De muziek waar in het boek naar verwezen wordt, zijn volledig uitgeschreven songteksten en zijn zelfs officieel opgenomen. Er zijn genoeg plottwists om je constant op het verkeerde been te zetten en er is een behoorlijke spanningsboog voelbaar. Echter, voor de geoefende Deaver-lezer biedt dit boek geen verrassingen en is het een recept ‘volgens de bekende weg’.

Ondanks het vaste recept, maar dankzij het solide verhaal, drie sterren

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *