Hjorth & Rosenfeldt – De Discipel

Door op 23 juli 2012
discipel

Vijftien jaar nadat seriemoordenaar Edward Hinde door toedoen van psycholoog Sebastian Bergman achter de tralies belandde, worden in de omgeving van Stockholm de lichamen van enkele vrouwen gevonden. Ze zijn vermoord op een gewelddadige wijze, die tot in detail overeenkomt met de werkwijze van Hinde, maar hij zit nog steeds in de gevangenis. Sebastian Bergman grijpt de gelegenheid om bij het onderzoek te worden betrokken met beide handen aan. Zijn kennis van de oude zaak is voor het politieteam meer dan bruikbaar, en het onderzoek biedt hem bovendien de mogelijkheid om bij zijn dochter in de buurt te zijn. Al snel blijken de moorden inderdaad met elkaar te maken te hebben – en met Bergman zelf, op een manier die hij zich nooit had kunnen voorstellen.

Het Zweedse schrijversduo Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt is wat mij betreft onderweg de échte nieuwe Stieg Larsson te worden. Met Sebastian Bergman zetten zij een cultfiguur op die naar Lisbeth Salander-proporties stijgt en haar in de toekomst gaat evenaren, zo niet overstijgen. Bergman is een persoon vol controverse en een niet-te-vermijden individu in de maatschappij. Iemand die rationeel is en totaal geen rekening houdt met enige vorm van emotie bij anderen. Tot hij in het eerste deel ontdekt vader te zijn van een inmiddels volwassen dochter en die in dit tweede deel het doel blijkt te zijn van een seriemoordenaar. Deze oude tegenstander, uit het vorige leven van Bergman, toen hij zijn baan en belangrijker, zijn gezin nog had, blijkt het namelijk op Bergman te hebben voorzien. Wetende dat hij het leven van zijn dochter totaal op zijn kop als zij ontdekt dat de controversiële persoon die zij zo haat haar vader is, zet hij alles op alles om haar leven te redden en zijn geheim een geheim te laten blijven.

Wat volgt is een kat-en-muis spel wat door de auteurs uitermate goed uitgewerkt is. Er wordt een grote vaart aangehouden, waarin de ene climax nog groter blijkt dan de andere. Het verhaal neemt weinig verrassende wendingen, maar als die ene wending er is, wordt het boek alleen maar spannender. De auteurs mogen dan voor een veilige weg hebben gekozen en brengen weinig tot niets nieuws onder de zon, feit blijft dat ze een snel lezend en flitsend verhaal hebben neergezet, wat genoeg stof tot nadenken geeft. Want ook hier geld weer, het personen in het verhaal zijn zo normaal en ‘dagelijks’, dat je vrijwel elke pagina bijna bang wordt dat zoiets in je nabijheid kan gebeuren. Het vader-dochter verhaal op het eind is volledig open en alle deuren naar een volgend deel staan volledig open. Als de auteurs zo doorgaan, zullen zij een zeer memorabele reeks gaan neerzetten.

Een zeer dikke vier sterren die bij een volgend deel makkelijk vijf kunnen worden.

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *