Lewinsky, Charles – Het lot van de familie Meijer

Door op 25 juni 2012
meijer

Als op een nacht in 1871 een ver familielid bij de deur van de Meijers aanklopt, kan niemand vermoeden dat hun leven vanaf dat moment radicaal zal veranderen. Hun wereld in het dorp Endingen is op dat moment klein, maar nog intact. Dan duikt wervelwind Janki op, een ver familielid, al weet niemand er het fijne van. Een jaar later heeft hij een bruid – de aangenomen dochter annex dienstmeid Chanele, een vrouw die op vele momenten een beslissende rol gaat spelen in het leven van de Meijers – en een stoffenwinkel in Baden.

Vijf generaties beslaat de geschiedenis van de Meijers, een geschiedenis vol liefdesgeluk en levensdroefenis, en vol strijd om succes en acceptatie. Van de kleine, gave wereld van Endingen, waar veehandelaar Salomon Meijer zijn altijd opgevouwen paraplu tot een symbool van zijn betrouwbaarheid heeft gemaakt, gaat het naar het mooiste warenhuis van Zürich, en voorbij de landsgrenzen. En steeds raakt de wereld een stukje meer uit zijn voegen.

In een boek wat een tijdspanne kent van 1890 tot 1945 vertelt Charles Lewinsky over de Joodse familie Meijer. Verschillende generaties in verschillende tijdsgeesten. Ondanks dat dit boek verre van een pageturner is, wist Lewinsky mij van begin tot eind te boeien. In een periode die bol stond van de spanningen beschrijft hij een familie epos, zonder een opsomming van historische feiten te maken. Zonder dat je het zelf beseft, weet hij je langzaamaan in de familie te betrekken en begin je daadwerkelijk met ze mee te leven. Uiteindelijk is het maar moeilijk het boek weg te leggen en wil je schreeuwen om een vervolg.

Dit mag gerust een meesterwerk genoemd worden. Met slechts een zeer kleine spanningsboog weet Lewinsky bladzijde voor bladzijde te boeien. Hij mag zich met recht hierdoor een meesterverteller noemen. Het is maar weinigen weggelegd om met weinig zo ontzettend veel te doen. Als lezer heb ik weinig tot niets aan te merken en kan ik niets anders zeggen, dat als ik een top 3 zou hebben, deze bovenaan zou staan. Wellicht een gedeelde eerste plaats met Ken Follett’s Pilaren van de Aarde, maar een eerste plaats desalniettemin. En dat zijn maar weiningen gegeven. Wat je genre ook is, geen collectie is compleet zonder dit Magnus Opus.

Simpelweg, kortweg, 6 sterren

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *