Kepler, Lars – Contract

Door op 25 mei 2012
contract

Op een zomernacht wordt op een verlaten plezierjacht dat ronddobbert in de Stockholm-archipel het lichaam van een vrouw gevonden. Ze lijkt verdronken te zijn, maar haar longen zijn gevuld met brak water dat niet afkomstig blijkt te zijn van de archipel. De volgende dag wordt er een man gevonden in zijn appartement in Stockholm. Hij hangt aan een plafondhaak, in een verder lege kamer. Inspecteur Joona Linna is ervan overtuigd dat de man zelfmoord heeft gepleegd. Hij krijgt gelijk, maar daarmee is de zaak niet gesloten. De twee doden vormen de opmaat tot een reeks duizelingwekkende en gevaarlijke gebeurtenissen die Joona Linna meesleuren in een nietsontziende jacht op de moordenaar.

Ik had al eens Hypnose gelezen van dit schrijversduo, wat hun eerste beok is. Voor de Meet & Greet eerder dit jaar las ik ook Getuige, hun derde boek. Positief dat ik was over die boeken, besloot ik ook hun tweede, Contract, te lezen. En ik werd weer niet teleurgesteld. Ook in dit boek komt antiheld Joona Linna weer opdraven, de hoofdpersoon die we volgens Lars Kepler in nog minstens zeven andere boeken gaan terugzien. Ook hier werkt inspecteur Linna op zijn zelfde, onnavolgbare manier. Met een altijd kritische blik weet hij slachtoffers te redden en potentiële slachtoffers te behoeden voor verder gevaar.

En daar zit nu net de crux. Het gevaar. Wat mij aantrekt in Scandinavische misdaadliteratuur is het persoonlijke, het normale, het niet-overdreven. Echter heeft dit verhaal daar juist enkele trekjes van. In verschillende passages herkende ik Hollywoodisme, iets wat mij betreft juist zoveel mogelijk vermeden mag worden. Anderzijds is dit ‘smetje’ op het verhaal eigenlijk het noemen niet waard. De auteurs weten constant de vaart in het verhaal te houden. Ik was geboeid van begin tot eind en dat zoek je toch in een goed boek. Echter de uiteindelijke bad-guy en de ontknoping lijken wel iets van James Bond te hebben, waardoor het verhaal net té Amerikaans aandoet.

Ondanks enkele ongeloofwaardige plotwendingen, toch een dikke vier sterren voor dit boek!

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *