Beckman, Thea – Kruistocht in Spijkerbroek

Door op 9 april 2012
kruistocht

De 16-jarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. En het lukt Dolf niet om op tijd op de afgesproken plek te staan. Moet Dolf nu voor altijd in 1212 blijven?

Ik was een jaar of 8, uiterlijk 9 jaar. Het schooljaar begon en ik kwam in mijn nieuwe klaslokaal. Daarin stond een boekenkast met vele boeken, waarvan we er dat jaar minstens één moesten lezen. Direct viel mijn oog op die kaft, die moest wel 10 centimeter dik zijn, met minstens 1000 baldzijden. Ik had Kruistocht in Spijkerbroek gevonden. Of misschien beter; het had mij gevonden. En ik moest en zou het lezen. Zo geschiedde!

Nu, ruim twintig jaar later, lees ik het boek voor de derde keer in mijn leven. Kort na de eerste keer had ik het nogmaals gelezen. Maar dat was dus al lang geleden. Jeugdherinneringen willen wel eens tegenvallen. Wanneer je vele jaren later hetzelfde weer hoort, ziet of leest denk je: was dit het nu? Maar niet met dit boek. Het is niet voor niets dat Kruistocht in Spijkerbroek is gekozen tot beste jeugdboek ooit. Beckman beschrijft op een heldere, voor kinderen begrijpelijke manier het leven in 1212. Rudolf, de hoofdpersoon, trekt met de Kinderkruistocht dwars door Europa en doet daarin verschillende steden aan. Alle ellende en problemen van toen, in de prachtige en ongerepte natuur van toen passeren de revue. Een schitterend verhaal, wat na die vele jaren zijn kracht niet verloren heeft.

In deze regenachtige paasdagen heb ik mij lekker vermaakt met dit boek. Het is hét boek waarmee mijn echte leesplezier ooit begonnen is. Geen literatuur voor volwassenen. Maar wel een boek wat definitief in mijn collectie thuishoort. Daarom, zes vette sterren!

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *