Lapidus, Jens – Val Dood

Door op 1 april 2012
val

De erfenis wordt doorgegeven. Van vader op dochter. Van zus op broer. De attitude, de eer, de macht. Bloedgeld, ongeacht waar het vandaan komt, wordt witgewassen – mits de juiste persoon wordt gevonden. JW heeft zijn tijd in de gevangenis goed besteed en zint op een grootse comeback. Jorge is zijn nieuwe, saaie bestaan als verkoper van lattes en cappuccino’s al spuugzat. Het luxeleventje lonkt als hij zijn laatste grote deal aan het plannen is. Dit keer gaat het om serious shit, schunnig veel geld. Maar een undercoveragent is diep doorgedrongen in de Stockholmse onderwereld en komt dichterbij. Dichter bij Jorge. Dichter bij JW. Op hetzelfde moment blijkt dat iemand het op de Godfather zelf heeft gemunt, Radovan Kranjic. Want hoe zou het zijn als Radovan is uitgeschakeld? Wie wordt dan de nieuwe koning van Stockholm – of koningin?
De technieken variëren: bescherming, beroving, coke, pooieren… Maar de jacht op geld gaat door en het verlangen naar macht en een zorgeloos leventje op een warme, zonnige plek wordt sterker. Het doel? Snel geld, life deluxe.

Zojuist heb ik het derde deel van de Stockholmtrilogie uitgelezen. Drie boeken geschreven door advocaat Jens Lapidus, over de onderwereld van Stockholm. De eerdere twee delen, Snel Geld en Bloedlink las ik al voordat ik deze blog opstartte. De schrijver zet in deze boeken een solide verhaal neer, wat verteld wordt uit het perspectief van de misdadigers, in plaats van justitie en politie die hen op de hielen zit. De misdaad spant zich ook uit in verschillende lagen, van straatcriminelen die in hun eigen straattaal communiceren, tot de georganiseerde misdaad die banden tot ver in Oost-Europa heeft. Door het verschillende taalgebruik schetst Lapidus een levendig beeld van de crimenelen, die daardoor een eigen gezicht krijgen. Ondanks dat zij aan de verkeerde kant van de wet leven, houden ze er hun eigen normen en waarden op na. Min of meer.

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat Lapidus in alle boeken een omschrijvende verhaalstijl heeft. Conversaties zijn daardoor zelden uitgebreid en dat geeft meer het idee een strafzaak te lezen, dan onderdeel te zijn van het verhaal. Je wordt er minder in betrokken en dat is jammer. Daar tegenover staat dat vrijwel alles onovertrokken lijkt. Je hebt het idee dat de auteur inspiratie put uit eigen ervaring en dat geeft dit boek en de trilogie een authentieke ‘feel’. In de pers wordt hij omschreven als de opvolger van Stieg Larsson. Dat is hij voor mij zeker niet, maar desondanks heeft hij een trilogie geschreven waar ik het nodige plezier aan beleefd heb.

Drie sterren. Niet meer, niet minder

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *