Ellory, R.J. – De Helden van New York

Door op 21 maart 2012
helden

Een jonge dealer lijkt het zoveelste slachtoffer in de drugsoorlog te zijn. Wanneer ook zijn zus dood wordt aangetroffen, worden er vraagtekens bij de zaak gezet. Inspecteur Frank Parrish, die worstelt met demonen uit het verleden, wordt op de zaak gezet. Hij probeert de reputatie van zijn vader (ook inspecteur en een van de Helden van New York, maffiabestrijders in de jaren tachtig) te evenaren. Maar was deze wel zo mooi als het lijkt?

Nog geen 5 minuten geleden heb ik in de laatste avondzon dit boek uitgelezen en ik denk alleen maar… Wauw. Alweer een tijdje geleden dat ik een dergelijk boek gelezen heb. Spannend en boeiend van begin tot eind! De Helden van New York is een verhaal over het goed en kwaad in de wereld, de dunne scheidingslijn er tussen en de invloed van de maatschappij, het systeem, er op. Het doel heiligt de middelen, zeker in het geval van hoofdpersoon Frank Parrish.

Rechercheur Parrish wordt gedurende het boek begeleidt door een psychologe, omdat hij zich behoorlijk wat problemen op de hals heeft gehaald. Zijn rijbewijs is ingetrokken, hij is gekort op zijn salaris en is hij onderwerp van een intern onderzoek, naar aanleiding van de dood van zijn beroepsmatige partner. Zijn gezinssituatie is niet bepaald ideaal te noemen en hij leeft in de schaduw van zijn vader. Een vader die Held van New York werd genoemd. Maar Parrish weet dat zijn vader een heel ander persoon was. Hij is op een zaak gezet vanwege de lugubere vondst van een pubermeisje die wreed om het leven gekomen is. Al gauw ontdekt Parrish overeenkomsten met andere zaken en blijkt er een sadistische groep mensen zijn klauwen in de jeugd van New York en ver daar buiten te hebben.

R.J. Ellory schetst een beeld van een getroubleerde man, die recht wil doen aan de slachtoffers. Ondanks dat hij aan de goede kant van de wet hoort te staan, raakt hij meermaals in een vaag tussengebied. Door af te wisselen tussen de zaak in het heden en de gesprekken met de psychologe over het verleden van zijn vader, blijft het verhaal lekker afwisselend. De auteur lijkt de vele conversaties daadwerkelijk gevoerd te hebben, er zit een ondertoon in, alsof je als lezer zelf in het gesprek staat. In tegenstelling tot het boek dat ik hiervoor las, Getuige van Lars Kepler, weet de auteur precies de juiste toon aan te slaan en dit te vertalen naar heldere, duidelijke en bovenal realistische gesprekken.

De setting is een stad waarover ik al meerdere malen heb gelezen, maar doordat de auteur afkomstig is uit Groot-Brittannië, mist het boekt het bombastische ‘hollywoodisme’, wat ik regelmatig ervaar in boeken van Amerikaanse auteurs. En dat komt het verhaal alleen maar ten goede. Het gehele verhaal, inclusief het einde, lijkt een stuk aannemelijker. Dit ook omdat de hoofdpersoon juist een antiheld is.

Ik kan alleen maar zeggen dat dit boek, ondanks dat ik er iets langer dan normaal over deed, me behoorlijk wat nachtrust gekost heeft. Zoals ik de update hiervoor al afsloot: Het is mijn eerste boek van R.J. Ellory, maar nu is reeds duidelijk dat het zeker niet de laatste is!

Een zeer solide 5 sterren!

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *