R.J. Ellory – De Helden van New York (update 1)

Door op 11 maart 2012

New YorkSinds het uitlezen van Getuige en de Meet & Greet daarna heb ik het even rustig aan gedaan met lezen. Doordat ik vij was voor het bezoek aan Amsterdam, waren de laatste twee werkdagen van de week wat drukker. Ook was er dit weekend redelijk wat racespektakel op tv, dus besloot ik wat minder tijd vrij te maken voor het leeswerk. Toch kon ik het niet laten om vanmiddag in een heerlijk zonnetje even een boek erbij te pakken.

Sinds een paar dagen ben ik bezig in De Helden van New York van R.J. Ellory. Een thriller die zich afspeelt in één van de meest roemrijke steden ter wereld. In de hoofdrol een rechercheur die een zaak onderzoekt waarin zowel een junkie als zijn zus vermoord zijn. De lichamen zijn gevonden op verschillende plekken en de zaken lijken in eerste instantie los van elkaar te staan. Toch blijkt er behoorlijk wat overeenkomstig te zijn…

Daarnaast loopt de rechercheur, Frank Parrish, met behoorlijk wat privéproblemen en dat heeft tot onder andere een scheiding en behoorlijk wat problemen op het werk geleid. Zo is hij flink gekort op salaris, is zijn rijbewijs ingetrokken en bezoekt hij verplicht dagelijks een psycholoog. In deze gesprekken komen steeds meer smerigheden over zijn vader naar boven, die, naar blijkt, een corrupte agent bij de NYPD (de politie van New York) was.

Zo was hij betrokken bij de roemruchte, waargebeurde Lufthanse roof op het J.F.K. vliegveld en onderhield hij nauwe contacten met de mafia en dan in het bijzonder met Jimmy Burke en Henry Hill. Bij filmfanaten bekend uit de film Goodfellas. De eenheid waarin de vader van Frank actief stond ook wel bekend als… De Helden van New York. Hij maakte misbruik van zijn positie en stond tegelijk bekend als een van de beschermende Helden. Voor vele burgers van New York, maar niet voor Frank. Hij leeft al jaren met het liegen en bedriegen van zijn inmiddels overleden vader.

Ik ben nu een aardig eindje op weg in het boek en wat een genot om te lezen. Vooral de combinatie van fictie doorspekt met waargebeurde feiten maakt dit een heerlijk boek. Conversaties en emoties komen zeer natuurlijk over, wat een behoorlijke verdienste van de auteur is. Het boek is niet high-tech en ‘Hollywoodiaans’, wat dergelijke thrillers van Amerikaanse auteurs vaak (neigen) te zijn. Boeken waarin de hoofdpersonages met alle flitsende actie van dien zich door het verhaal heen knallen. De hoofdpersoon is hier eerder een persoon met zijn eigen problemen, die het hoofd boven water probeert te houden en zelf ook niet altijd de toch al dunne scheidingslijn tussen goed en fout weet te zien.

Het is mijn eerste boek van R.J. Ellory, maar nu is reeds duidelijk dat het zeker niet de laatste is!

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *