Lars Kepler – Getuige (update 2)

Door op 28 februari 2012

Ik zit inmiddels op 75% van het boek en de vaart zit er nog steeds in. De ene gebeurtenis volgt de andere in rap tempo op. Het is goed om te zien dat een van de principes van een page turner beter wordt toegepast dan in het eerste boek. Hoofdstukken worden nu afgesloten met een trigger, waardoor je lekker in het verhaal blijft en gauw door wilt lezen. In Hypnose werden hoofdstukken juist afgesloten met een tag-line, een ontknoping, waardoor het makkelijker weg te leggen was. In ieder geval voor mij, ik lees graag van hoofdstuk naar hoofdstuk.

Het schrijversduo heeft tijdens een interview te kennen gegeven graag in filmische stijl te schrijven en past daarom het principe van de korte hoofdstukken toe. Ik ben sinds de vorige update echter steeds kortere hoofdstukken tegengekomen, wat het verhaal juist soms teveel opjaagt. Daarnaast weer de snel omslaande gemoedstoestanden en emoties die niet altijd goed onder woorden worden gebracht. Dat maakt het voor mij als lezer lastiger te identificeren met het verhaal. Enkele malen dacht ik bij bepaalde passages: dat had anders aangepakt kunnen worden. Jammer, omdat conversaties daardoor zelfs irritant kunnen worden.

Al met al komt het boek vooralsnog, in vergelijking met het begin, tekstueel wat lastiger uit de verf. Daarentegen staat een vlot verlopend verhaal wat gebeurtenissen aangaat, wat een aantal verrassingen herbergt die mij constant geboeid hebben kunnen houden. Vandaag heb ik zelfs een middag vrijaf van werk genomen om (enigszins verkouden) lekker bij de kachel door te kunnen lezen. In dit tempo is het boek morgenavond afgerond en ik kan niet anders zeggen; ik ben erg benieuwd naar het einde. Vooralsnog een dikke voldoende!

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.